Головна Новини Ринок України Чи змінився лідер за посівними площами цукрових буряків

Чи змінився лідер за посівними площами цукрових буряків

Полтавська область цього року обігнала Хмельницьку за структурою посівів цукрового буряку. Але, в структурі посівів, як завжди, лідирує Вінницька область – 23% від загальної площі. На другому місці – Полтавська область (12,9%), на третьому – Хмельницька – 11,2%. На своїх полях вони мають відповідно 27 тис. га та 23,3 тис. га. Четвертою за посівними площами стала Київщина – 22,5 тис. га (10,8%).

Як повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на ukrsugar.com, Вінниччина залишається лідером за посівними площами цукрових буряків, проте, цього року посіяла на 200 га менше, ніж минулого. Також порівняно з минулим роком відчутно зменшились посівні площі у Тернопільській (на 4,8 тис. га) і Волинській (3,1 тис. га). Центральна Україна навпаки наростила площі цукрових буряків, зокрема: Черкаська область – 1,5 тис. га, Кіровоградська область – 1,2 тис. га, Полтавська область – 600 га.

Станом на 13 травня в Україні засіяно 209 тис. га цукрових буряків, що на 5% менше показників минулого року. Окрім зменшення посівних площ, поточний сезон характеризується і менш сприятливими погодними умовами, що, в свою чергу, може суттєво вплинути на врожайність

“Цього року посівна була значно ускладнена, адже безсніжна зима і відсутність опадів фактично позбавила ґрунт вологи і в результаті маємо пилові бурі та суховії. Потім квітнева посуха змінилась травневими зливами і приморозком, а частина посівів Вінниччини, Полтавщини і Хмельниччини уражена шкідниками. Всі ці фактори можуть негативно вплинути на розвиток коренеплоду, що призведе до втрати маси кореня і цукристості”, – пояснює Назар Михайловин, аналітик НАЦУ “Укрцукор”.

Перегляди: 0