Головна Новини Ринок України Вітчизняні виробники не зможуть продати молоду картоплю

Вітчизняні виробники не зможуть продати молоду картоплю

На думку Оксани Руженкової, виконавчого директора Української асоціації виробників картоплі, виробники не зможуть продати весь вирощений обсяг молодої картоплі.

Про це повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на ukranews.com.

За її словами, через перевиробництво молодої картоплі в поточному році у разі проблем з реалізацією на ринках виробники можуть залишати його на полях.

“Багато аграріїв розширили площі під цією культурою з 5-10 га у минулому році до 100 га в поточному із-за гарної ціни в 2019/20 маркетинговому році в період збуту. Підозрюємо, що в кінці травня – на початку червня картоплю будуть залишати на полях. Виробники не зможуть продати весь вирощений обсяг, оскільки якість картоплі у новачків не буде відповідати вимогам супермаркетів”, – каже Оксана Руженкова.

Багато сподівалися заробити на Великдень, коли б картопля коштувала 60−80 грн/кг, але ніхто не очікував введення карантину. На даний момент вартість української молодої картоплі в магазинах становить 30−45 грн/кг проти 18 грн/кг за єгипетську, яку реалізують під виглядом молодої, і 24 грн/кг за азербайджанську, яка за фактом є реекспортованою російською, оскільки у період карантину були проблеми з логістикою і транспортуванням продукції на великі відстані.

“У березні 2019 року припинив діяти ДСТУ на столову картоплю, а восени 2018 року Україна імплементувала новий стандарт ООН, який вимагає від виробників, щоб при реалізації картоплі в супермаркет вона була митою, а частка бракованої становила не більше 5%. В Україні всього 3 овочевих заводи, що спеціалізуються на мийці овочів”, – додає Оксана Руженкова.

За словами фахівця, на даний момент Україна не експортує молоду картоплю, яку раніше в основному купували Білорусь і Росія. “Можливість поставок в Митний Союз була обмежена в 2017 році єдиними карантинними правилами, за кілька років механізм ділянок, вільних від карантинних організмів, освоїли близько 10 підприємств, тому конкурувати на білоруському ринку з російською картоплею Україна більше не може із-за тривалості проходження процедури створення вільних ділянок. Також, за інформацією представників селекційних компаній, вони збільшили продажі насіння в кілька разів і переважно ранніх сортів. Відповідно, робити прогноз про обсяги та рівні продажів середньої і пізньої картоплі ще рано.

Перегляди: 0