Головна Новини Ринок України Які продукти дорожчають в Україні

Які продукти дорожчають в Україні

Зростання споживчих цін на продукти харчування у квітні проти березня 2020 року стало найвищим серед усіх груп товарів та послуг, однак відносно невисоким для карантинних очікувань. На цьому наголошує директор Національного наукового центру “Інститут аграрної економіки”, академік НААН Юрій Лупенко, повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на iae.org.ua.

У квітні 2020 року порівняно з березнем цього року середні споживчі ціни на крупи гречані зросли на 17,99 %. Серед 53 найменувань товарів та послуг, споживчі ціни яких відстежуються Держстатом помісячно, цей показник поступається лише цибулі ріпчастій (+65,26 %).

Загалом споживчі ціни у квітні зросли проти березня на 0,8 %, а на продукти харчування – на 2,2 %. Це вкотре підтверджує, що гречка є надзвичайно чутливим для внутрішнього ринку продуктом, динаміка цін на яку визначається переважно психологічними чинниками, підкреслив науковець.

Серед інших продуктів харчування найбільше зростання цін у квітні зафіксовано по картоплі (+14,43 %), капусті білокачанній (+12,89 %) та яблуках (+11,27 %). Натомість подешевшали проти березня філе куряче (-14,21 %), птиця (тушки курячі) (-13,51 %), сало (-1,46 %) та пшоно (-1,22 %).

Перегляди: 0