Головна Новини Ринок України На вітчизняному ринку агрохімікатів високий рівень фальсифікації

На вітчизняному ринку агрохімікатів високий рівень фальсифікації

Як заявила Алла Гринько, завідувач лабораторії “Токсикологічного дослідницько-випробувального центру фізико хімічного аналізу”, на вітчизняному ринку агрохімікатів майже 70% хімічних речовин – підробка. Зазвичай це китайські аналоги в обгортках відомих виробників, повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на tsn.ua.

З початком весняно-польових робіт чимало пасічників скаржилися на масову загибель бджіл. Проте цьогоріч, окрім традиційної шкоди від обприскування квітучих рослин, чимало комах постраждало через вплив отруйних речовин, які розповсюдились під час пилових бурь. За словами фахівців, масовий мор бджіл розпочався цьогоріч на місяць раніше звичного, ще до того, як більшість культур почали цвісти.

“Постраждалі пасічники Запорізької, Хмельницької, Тернопільської, Рівненської, Київської, Чернігівської та Кіровоградської областей звернулися до поліції та Держпродспоживслужби. Для встановлення причин загибелі бджіл зразки рослин та комах було направлено в токсикологічну лабораторію”, – зазначають у службі. Таким чином, проведена спеціалістами лабораторна експертиза встановила факт отруєння комах не лише агрохімікатами, якими обробляються поля, але й речовинами, які входять до складу протруйників, якими обробляють насіння перед сівбою. Результати дослідження свідчать, що пестициди стали причиною загибелі лише 20% бджіл, решта комах загинула саме через вплив речовин, які входять до складу протруйників. У багатьох випадках в препаратах виявляють діючі речовини, які не заявлені виробником.

“Пилова буря підіймає у повітря ці токсичні речовини, а бджола могла потрапляти під цю хмару пилу. Їй не обов’язково вжити цю речовину, достатньо, щоб вона потрапила на крильця та лапи комахи. Переносячи на собі отруту у вулик комаха могла роздавати токсичний препарат усій бджолиній сім’ї”, – каже Микола Проданчук, професор, директор Наукового центру превентивної токсикології, харчової та хімічної безпеки імені академіка Л.І. Медведя МОЗ.

А тим часом, відбулася онлайн нарада на чолі із заступником Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Сергієм Глущенко, на якій було розглянуто пропозиції і зауваження, подані до проєкту Закону України “Про захист рослин”. Участь у заході взяли представники Держпродспоживслужби та громадських організацій у сфері бджільництва, повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на me.gov.ua.

Цей законопроєкт розроблявся у тісній співпраці з міжнародними експертами. Він пропонує докорінним чином змінити існуюче на сьогодні регулювання в сфері обігу і застосування пестицидів. Також він спрямований на вирішення ряду проблемних питань у відносинах між аграріями і пасічниками, які, на жаль, тривалий час не вирішувались. Учасники розглянули основні блоки законопроєкту – вимоги до застосування пестицидів, права та обов’язки операторів ринку, питання навчання і допуску до застосування пестицидів, державний контроль, вимоги до захисту рослин, а також практику застосування цих положень. Зокрема, акцентували на вдосконаленні термінології, посиленні відповідальності за порушення вимог у сфері застосування ЗЗР, зниженні негативного впливу ЗЗР на людей, тварин і навколишнє середовище, вдосконаленні процедур оповіщення про застосування пестицидів тощо.

Метою проєкту Закону “Про захист рослин” є осучаснення, систематизація і вдосконалення українського законодавства у сфері фітосанітарних вимог, вимог до обігу і застосування пестицидів, вимог до процедур державного контролю в зазначених сферах, а також приведення його у відповідність до вимог законодавства ЄС.

Перегляди: 0