Українська свинина не зникне з прилавків

16:00 | ПроАгро Груп

Асоціація "Свинарі України" спростувала заяви про те, що українська м’ясна продукція може зникнути з прилавків, а свинарство - на межі зникнення. Там підкреслили, що заяви, які лунають від тих самих експертів упродовж останніх мінімум 7-ми років, - безпідставні. Розраховані лише на тих, хто не орієнтується у специфіці галузі та реальному стані справ.

"ПроАгро Груп" з посиланням на asu.pigua.info повідомляє, що в черговий раз ЗМІ прокотилася інформація, що в Україні починається "СВИНОапокаліпсис". Нібито з 2021 року нас очікує масове закриття неефективних свинокомплексів. Дійсно, впродовж останніх років можна спостерігати скорочення кількості господарств. Однак потрібно чітко розуміти, про яке скорочення йдеться. В Україні з 1,5 тис. господарств, лише трохи більше 100 (або 6,5%) утримують понад 5 тис. гол. Тож "вибувають" з галузі переважно ті суб’єкти господарювання, які займаються свинарством додатково до основного виду діяльності. Мова не йде про вихід вагомих гравців ринку, а переважно тих, хто утримує до 2 тис. гол.

Про це чітко свідчать аналітичні дані. Так, якщо на 1-ше січня 2014-го 3,8 млн свиней утримували 3,26 тис. сільськогосподарських підприємств, то зараз 1,55 тис. підприємств вирощують 3,3 млн свиней. За кількістю операторів сектор "звузився" майже на 52,4% при скороченні поголів’я на півмільйона голів. І не забуваймо, що лише минулого року близько 120 тис. із них "забрала" АЧС, а не неефективність.

Тож ті виробники свинини, які адаптувались до нових умов роботи поступово займають нішу, яка звільнилась, нарощуючи поголів’я та свою вагу на ринку. Зокрема, якщо на початку 2013-го у господарствах з поголів’ям понад 5 тис. голів утримували 58% промислового поголів’я, то зараз на таких свинофермах сконцентровано 74% "індустріальних" свиней".

Щоб пересвідчитися у намірах операторів ринку розвивати галузь, Асоціація "Свинарі України" на початку року опитала 100 виробників свинини, які сукупно утримують понад 71% свиней в України (понад 2,3 млн гол.). 59% із них планують розширення виробничих потужностей. Ще один позитивний факт - великі гравці ринку, які у попередні роки постраждали від АЧС, повертаються у виробництво. Тож вітчизняне свинарство було, є і буде розвиватися!