Головна Новини Ринок України Аграріям світить збільшення витрат

Аграріям світить збільшення витрат

Сільське господарство може отримати зростання витрат на пальне, як мінімум 577 млн грн щорічно, повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на ucab.ua.

Представники українського аграрного бізнесу звернулися до президента України, міністра розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства і голови комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики щодо скасування акцизу на базові та індустріальні масла під кодом УКТЗЕД 27 10 19 99 00, і його виключення з підпункту 215.3.4 Податкового кодексу України.

У звернені йдеться, що в зв’язку з вступом в силу норм Закону України №466-ІХ, п.п. 215.3.4 ст. 215 Податкового Кодексу України були внесені зміни, а саме, що під акциз потрапляють базові та індустріальні масла. Прийняті норми по таким категоріям товарів ввели майже максимальну ставку акцизу в розмірі 213,5 євро за 1 тис. л при імпорті зазначеної продукції.

Акцентується, що під кодом УКТЗЕД 27 10 19 99 00 в Україну ввозиться 90% базових масел, які є сировиною для українських переробних заводів і промислових масел.

Обкладання зазначеним акцизом в 213,5 євро призведе до подорожчання вартості тонни продукції на 47%, що істотно вплине на більшість галузей української промисловості.

Крім цього, прийняті в законі України №466-IX правки щодо оподаткування акцизом сировини для українських переробних заводів, автоматично накладають масу вимог для роботи з цими маслами, без виконання яких підприємства не мають права ні зберігати, ні купувати, ні виробляти, ні продавати продукти, які виготовлені на основі базових масел, а порушення цих норм передбачає штрафні санкції мінімум від 200 тис. грн і більше.

Перегляди: 1