Головна Новини Ринок України Чому МСБ приносить Україні лише 16% ВВП

Чому МСБ приносить Україні лише 16% ВВП

Як заявив президент асоціації “Український клуб аграрного бізнесу” Алекс Ліссітса, малий та середній бізнес приносить різним країнам понад 50% ВВП, а в Україні цей показник становить лише 16%. Причина в тому, що в Україні державна корупто-комерція виграє конкуренцію у реального підприємництва.

Він наводить теоретичний приклад: “Маючи 1 млн грн, ти можеш вкласти гроші у мініпекарню в одній із ОТГ України. Окупність проєкту – близько 7 років. Дохідність – 13-15%. 7 років – це багато чи мало? Риторичне запитання. Ризики є? Звичайно! Роботи багато? Так, дуже. Дивимося у бік політичного бізнесу. “Інвестуєш” як корупційний внесок цю ж суму в посаду директора елеватора. За рік, якщо є річна пропускна можливість на підприємстві для 100 тис. т зернових, потенційно заробиш $100 тис., або 2,7 млн грн. Маржинальність – більше 150%, або в 10 разів більше звичайного бізнесу”.

За його словами, очевидно, що більшість в Україні обирає саме державну, політичну корупто-комерцію.

“Адже запровадити квоти на імпорт добрив, де ціна питання понад $300 млн, і отримати відповідну винагороду навіть у 1% (це чистий прибуток $3 млн!!!) набагато простіше і швидше, аніж легально в бізнесі заробити ці кошти”, – цитує експерта “ПроАгро Груп” з посиланням на biz.liga.net.

За його словами, до того часу, поки у нас будуть заробляти на політичній корупто-комерції, й маржинальність у цьому буде набагато вища, а окупність коштів швидша, ніж у нормальному бізнесі, нереально відбудувати малий та середній бізнес та побороти корупцію.

Перегляди: 0