Головна Новини Ринок України Якої допомоги від держави потребують виробники часнику

Якої допомоги від держави потребують виробники часнику

Президент Асоціації виробників часнику України Володимир Власенко заявив: “Ми не просимо від держави грошей, а лише допомоги в питанні захисту ринку від неякісного насіннєвого матеріалу. Асоціація в змозі взяти контроль над торгівлею вітчизняними сортами”.

“Сьогодні галузь має низку проблем, насамперед з насіннєвим матеріалом. Часником Україна почала займатися активно 14 років тому, сорт Любаша заполонив усю Україну. Але для оптимізації виробництва окремі виробники почали продавати товарний часник як насіннєвий, не маючи на це жодного права і документів. Водночас при вирощуванні вони економили на фунгіцидах, і часник пішов на ринок, заражений хворобами. Крім того, оператори ринку насіння почали змішувати сорти часнику і продавати ці партії з тим документом, який мали на руках. Такий хаос на ринку знищує галузь”, – цитує його слова “ПроАгро Груп” з посиланням на agroportal.ua.

Авантюризму на ринку сприяла цінова ситуація, яка склалася: коли в магазинах ціни піднялися до 120 грн за 1 кг, фермери почали активно вирощувати часник, дехто без досвіду, при цьому не дотримуючись агрономічних технологій. Насправді навіть найбільші інвестори, які вклали кошти у вирощування часнику, не отримали прибутку, адже їм доводиться перекривати проблеми, які існують у галузі, розповідає Володимир Власенко.

Він повідомив, що, з метою наведення ладу на ринку, Асоціація виробників часнику України звернулася до Інституту експертизи сортів з ініціативою проводити експертизу сортів, які продаються на ринку як насіннєвий матеріал. Також в асоціації планують створити комісію, до якої увійдуть власники зареєстрованих в Україні сортів, найбільші виробники часнику, представники насіннєвої інспекції та Інституту експертизи сортів.

Цього року часник в Україні збиратимуть на площі 1100 га. При цьому виробники не в змозі забезпечити український ринок часником, адже жодне підприємство не може постачати торговельним мережам продукцію систематично і в необхідних обсягах, зазначив Володимир Власенко.

“Середня врожайність часнику в Україні – 3-4 т/га, але великі виробники, які використовують якісний насіннєвий матеріал і дотримуються провідних технологій вирощування, збирають по 10 т/га. Нам потрібно думати, як створити вітчизняний продукт, навчитися його просувати на внутрішньому та зовнішніх ринках”, – цитує його слова “ПроАгро Груп” з посиланням на agroportal.ua.

За його словами, завдання Асоціації виробників часнику України – навчити виробників культурі часниківництва – як вирощувати якісний продукт, фасувати, пакувати, зберігати.

Як зазначає керівник проєкту “Часниковий кластер” Юліанна Мусса, українським часником цікавиться багато країн, починаючи від Китаю та країн ЄС, але забезпечити належну якість продукції та сформувати партії потрібних обсягів виробники не можуть. В Україні є успішні кейси вирощування часнику, якими можна похвалитися, але потрібно розробляти стратегію та активно працювати над ринками збуту та якістю продукції – як часнику, так і продуктів його переробки.

Перегляди: 0