Головна Новини Ринок України Депутати оновлять низку норм у насінництві

Депутати оновлять низку норм у насінництві

У Верховній Раді України зареєстровано проєкт Закону №3680 про внесення змін до деяких законів України (щодо спрощення процедур експертизи, реєстрації сортів рослин та обігу насіння), повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на rada.gov.ua.

Новий документ, зокрема, передбачає правки до законів “Про охорону прав на сорти рослин” та “Про насіння і садивний матеріал”. Цей законопроєкт, можливо, є одним із найбільш очікуваних для всієї насіннєвої галузі, оскільки зміни, що пропонуються в ньому, мають оновити ряд норм, які на сьогодні вже є застарілими і не відповідають актуальним вимогам. Нововведення ж мають привести процеси експертизи, реєстрації сортів рослин та обігу насіння у відповідність реаліям, практиці ЄС, УПОВ.

У пояснювальній записці до документа йдеться про те, що його розроблено з метою якісних та прогресивних змін у чинному регулюванні з питань експертизи та реєстрації прав на сорти рослин, введення їх в комерційних обіг, впорядкування механізмів реєстрації сортів та сертифікації насіння, які є передумовами входження на ринок та створення належного законодавчого підґрунтя для роботи підприємств селекційного та насіннєвого напрямку, сільськогосподарських товаровиробників у конкурентному середовищі.

Метою проєкту Закону є необхідність усунути ряд положень, які ускладнюють проходження експертизи нових сортів рослин, що, в результаті призводить до громіздкого та затягнутого у часі процесу набуття прав на сорт, його реєстрації, введення в обіг та доступу аграрія до найновіших сортів/гібридів.

Перегляди: 0