Головна Новини Ринок України Парламентарі хочуть запровадити знижену ставку ПДВ на молоко та молочну продукцію

Парламентарі хочуть запровадити знижену ставку ПДВ на молоко та молочну продукцію

Щоб запобігти занепаду молочного тваринництва, скороченню обсягів виробництва молока та молочних продуктів і зростання цін для споживачів, необхідне запровадження зниженої ставки ПДВ на молоко та молочну продукцію. Така практика є загальноприйнятою в країнах Європейського союзу і спрямована на забезпечення доступності продуктів харчування.

Як повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на rada.gov.ua, про це йдеться в пояснювальній записці до зареєстрованого у парламенті законопроєкта № 3775 “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо зниження ставки податку на додану вартість для молока та молочних продуктів”, де йдеться про зниження ПДВ для молока і молочних продуктів до 10%.

Як зазначається у пояснювальній записці, застосування зниженої ставки ПДВ спрямоване на цінову доступність молока і молочних продуктів для всіх верств населення. Однією з причин високих цін на внутрішньому ринку є висока ставка ПДВ на готову продукцію в розмірі – 20%. У тих країнах, які масово поставляють молочні продукти до України, ставка ПДВ у декілька разів нижча. У Німеччині – 7%, Франції – 5,5%, Нідерландах – 6%, Угорщині – 9%, Польщі – 5% і навіть у Білорусі та Росії – 10%. Виникає загроза знищення вітчизняного молочного виробництва, а забезпечення продовольчої безпеки країни залежатиме від зарубіжних виробників.

Перегляди: 0