Головна Новини Ринок України Аграрії не дбають про родючість ґрунтів

Аграрії не дбають про родючість ґрунтів

Про деградацію ґрунтів, втрати гумусу та перетворення найродючіших українських чорноземів на ґрунти середньої родючості науковці та найбільш “просунуті і свідомі” виробничники говорять вже не перший десяток років. Проте далі розмов та здебільшого абстрактних програм з вирішення проблеми деградації ґрунтів справа зазвичай не заходить. А тим часом ситуація дедалі погіршується, і вже в близькому майбутньому маємо всі шанси знизити родючість ґрунтів до критично низького рівня, повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на superagronom.com.

Порушення сівозміни, яке нині спостерігається практично повсюдно, порушення балансу поживних елементів, інтенсивний обробіток ґрунту – ось головні чинники, що наразі призводять до посилення деградаційних процесів. Вносяться добрива не ті, які потрібні для підтримання родючості, а ті, які агропідприємства вважають за необхідне внести. В основному це азотні добрива. Або утилізуються відходи виробництва. Наприклад, курячий послід. Його виробляється дуже багато, його потрібно утилізувати, і він інколи бездумно вноситься. Хоча це дійсно повернення до ґрунту елементів живлення, але надмірне внесення викликає інші проблеми.

Системи обробітку, які передбачають інтенсивний механічний обробіток ґрунту, за значної розораності земель, порушенні технології застосування органічних і мінеральних добрив, вирощування культур і сортів інтенсивного типу призвели до погіршення структури ґрунтів, посилення темпів їх агрофізичної деградації та ерозійних процесів. Темпи деградації ґрунтів є вищими за темпи природної еволюції.

Нині вносяться надзвичайно малі обсяги органічних добрив. У середньому протягом 2014-2019 років господарства України внесли набагато менше однієї тонни гною на гектар, тоді як мінімальна норма для забезпечення бездефіцитного балансу гумусу, залежно від ґрунтово-кліматичної зони, становить 8-14 т/га. Недостатньо вноситься й мінеральних добрив. Основну частку з них становлять азотні. Отже, порушується науково обґрунтоване співвідношення азоту, фосфору та калію.

Землі сільськогосподарського призначення становлять 71% земельного ресурсу України, 78% з яких є рілля. За останні 20 років значна кількість проблем у сфері земельних відносин залишилися не розв’язаними, натомість ще більше загострилися. На всій території посилюються процеси деградації земель, найбільш масштабними є ерозія (57,5% території), забруднення (20%), підтоплення (12%). Зменшується вміст поживних речовин у ґрунтах, а щорічні втрати гумусу становлять 0,065 т/га.

Перегляди: 0