Головна Новини Ринок України Картоплярам дали надію на державну підтримку

Картоплярам дали надію на державну підтримку

Рішення про держпідтримку українського овочівництва на 2021-2023 рр. буде прийнято за результатами засідань робочої групи щодо розвитку галузі за участі керівництва МЕРТ, профільних асоціацій та агровиробників. За інформацією Української плодоовочевої асоціації (УПОА), наразі МЕРТ готує програму з надання держпідтримки українській овочевій галузі, зокрема, напрямку картоплярства, яку згодом мають додати до переліку концептів програм із держпідтримки.

Як повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на fruit-ukraine.org, у разі, якщо концепт не буде схвалено в цілому, то питання надання держпідтримки українським картоплярам буде розглянуто окремим напрямком Комітетом Верховної Ради з питань агрополітики та земельних відносин. При цьому, за інформацією УПОА, програма включатиме в себе й питання будівництва овочесховищ.

Директорка з розвитку УПОА Катерина Звєрєва вважає, що сьогодні ситуація у овочевій галузі країни потребує комплексного вирішення.

“Воно полягає у поєднанні зусиль держави, профільних асоціацій та власне агровиробників. При цьому держава має забезпечити гідні умови для ведення плодоовочевого бізнесу, близько 90% якого на сьогодні, за нашими підрахунками, знаходиться в тіні. Зокрема, УПОА вже тривалий час послідовно виступає за зниження ставки ПДВ з нинішніх 20% до рівня 8-10%. Чому це важливо? Більшість дрібних виробників не є платниками ПДВ, хоч і вирощують продукцію абсолютно легально, оптовик, який закуповує у них продукцію для поставки в мережі, відразу ж втрачає 20% і йому вигідніше і простіше купити імпортний товар або продукцію у великого виробника – платника ПДВ. Таким чином малий та середній виробник опиняється у заздалегідь невигідних для його бізнесу умовах”, – зазначила директорка з розвитку УПОА.

У запропоновані концепти надання держпідтримки вже потрапило садівництво/ягідництво/виноградарство. Зокрема, згідно запропонованого МЕРТ концепту підтримки галузі садівництва, на компенсації закупівлі фермерами садивного матеріалу, шпалери та розвиток крапельного зрошення з держбюджету протягом 2021-2023 рр. планується сумарно виділити 1,2 млрд. грн. На думку представників міністерства, це дасть змогу закласти від 4 до 8 тис га нових садів з багаторічними культурами та щорічно буде сприяти створенню до 6 тис робочих місць в галузі.

Таку ж суму планується виділити на компенсації фермерам з закупівлі холодильного обладнання та на підтримку сектору первинної переробки, що, на думку фахівців МЕРТ, зменшить імпорт, збільшивши виробництво плодоовочевої продукції всередині країни.

Перегляди: 0