Головна Новини Ринок України Плодоовочевий експорт: яка товарна позиція в найбільшому мінусі

Плодоовочевий експорт: яка товарна позиція в найбільшому мінусі

Як повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на east-fruit.com, найбільше в період пандемії коронавірусу знизилася експортна виручка від експорту українського яблука – в 4,5 раза, і це не зважаючи на те, що середня експортна ціна була значно вища за минулорічну.

“Однак пандемія covid-19 тут ні до чого – навіть навпаки – вона стимулювала попит на яблуко в країнах ЄС і накрутила ціни на нього. На жаль, урожай яблук в Україні в 2019 році був порівняно невисоким, а внутрішній попит на тлі холодної весни і карантину, тільки виріс. Тому високі ціни на внутрішньому ринку і дефіцит яблука робили експорт невигідним”, – пояснив Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

Саме в експорті яблука за період з лютого по червень 2020 року включно Україна втратила найбільшу частину експортної виручки по відношенню до 2019 року – близько $26,6 млн. На другому місці за обсягом зниження експортної виручки в даний період був волоський горіх. Зниження виручки експортерів від поставок волоського горіха за кордон склали $9,4 млн або 36%.

“А ось з волоським горіхом ситуація кардинально відрізняється від ситуації з експортом яблука. Тут чітко простежується залежність зниження обсягів експорту від глобальної пандемії коронавірусу. Сезон почався в жовтні 2019 року з рекордних темпів експорту і перші три місяці сезону дали гарний виторг. Однак уже в січні 2020 року, коли Китай закрився на карантин, експортний попит різко знизився і обсяги експортної виручки були незмінно нижче торішніх. Різко знизився попит на український волоський горіх в Туреччині. Впали в рази поставки в країни Близького Сходу, що не було повністю компенсовано зростанням попиту на волоський горіх в країнах ЄС. При цьому і середні оптові ціни також знизилися, що негативно відбилося на виручці”, – прокоментував Андрій Ярмак.

А от зниження експорту заморожених ягід і фруктів в лютому-червні 2020 року було менш значним – $ 1,5 млн або 10%. Головною причиною було зростання конкуренції на ринку ЄС з боку постачальників заморожених ягід з країн Північної Африки: Єгипту і Марокко. Це негативно позначилося на цінах, але загальний попит на заморожену ягоду продовжував залишатися досить високим, а зниження продажів в сегменті HoReCa було майже повністю компенсовано зростанням роздрібних продажів.

Четверте місце за обсягом експортної виручки України в аналізований період зайняла ріпчаста цибуля. Експорт її збільшився у 2020 році на 83% або на $3,1 млн. Щоправда, база для порівняння була низькою – торік в цей час Україна імпортувала цибулю, а ціни були високими. Цього ж року ціни на цибулю істотно нижчі минулорічних і в новому сезоні є перспектива експорту цього овоча.

Загалом під час пандемії коронавірусу, з лютого по червень 2020 року, плодоовочевий експорт України зменшився на 43% відносно аналогічного періоду минулого року. За цей період виручка України від експорту овочів і фруктів знизилася до $58,5 млн. Роком раніше за цей же періо, експортна виручка плодоовочевого сектора України становила $101,3 млн.

Три групи товарів в цей період забезпечували 64% всієї експортної виручки: волоський горіх, заморожені ягоди і фрукти і свіжі яблука. Роком раніше в цей період на цих товарних позицій припадало 74% всього українського плодоовочевого експорту. Відповідно, падіння експорту за ключовими експортним групам стало найбільш істотним – виручка від їх експорту знизилася рівно в півтора рази по відношенню до минулого року. І якщо в 2019 році в цей період головну виручку Україні приносило яблуко (близько 40%), то в 2020 році яблуко за обсягом виручки було лише на третьому місці після горіхів і заморожених ягід і фруктів з питомою вагою в 16%.

Перегляди: 0