Головна Новини Ринок України Садівники заявили про блокування розвитку галузі

Садівники заявили про блокування розвитку галузі

Закладання товарних садів й оновлення амортизованих плодових і ягідних багаторічних насаджень в Україні опинилося під загрозою, повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на agrotimes.ua.

Голова асоціації “Укрсадпром” Олександр Матвієць каже, що на виконання Постанови Кабінету Міністрів №279, яку було прийнято 18 березня 2020 року, і якою було затверджено Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті 2020 року для розвитку виноградарства, садівництва і хмелярства, ще й досі бракує відповідного наказу Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України. Відсутність наказу блокує дорожню карту для використання коштів, передбачених у державному бюджеті 2020 року для розвитку виноградарства, садівництва і хмелярства.

Олександр Матвієць пояснює: “Постанова №279 “Про внесення змін до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для розвитку виноградарства, садівництва і хмелярства”, була прийнята Кабінетом Міністрів України 18 березня 2020 року, її підтримали усі профільні галузеві асоціації.

Ще на початку травня 2020 року галузеві асоціації, що входять до робочої групи, створеної при Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства під керівництвом заступниці директора департаменту аграрної політики Олени Ольшанової, погодили проєкт наказу “Про затвердження нормативів, форм звітності, переліку техніки та обладнання, передбачених для надання підтримки розвитку садівництва, виноградарства та хмелярства”. Однак цього наказу немає серед затверджених міністерством. Також його не розміщено на сайті міністерства у розділі для обговорення.

Разом з тим, згідно з Постановою, документи для отримання відшкодування господарствам необхідно подати до 1 жовтня 2020 року. Щоб це здійснити, необхідно створити відповідні обласні комісії та комісію у міністерстві. Та оскільки немає наказу – ці комісії не створені, супутня їхньому створенню робота також не ведеться.

Сьогодні виконання в Україні державної програми з розвитку виноградарства, садівництва і хмелярства викликає величезні сумніви. Адже на всі організаційні заходи нам лишилося лише два місяці, а дорожньої карти немає, і коли буде довгоочікуваний наказ – відповіді ніхто не може дати. Натомість у попередні роки такий наказ відповідне міністерство зазвичай видавало у першому кварталі, до 1 квітня.

Асоціація неодноразово зверталася із листами до Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства. У своїх зверненнях просили опублікувати на сайті міністерства для обговорення проєкт наказу Мінекономіки “Про затвердження нормативів, форм звітності, переліку техніки та обладнання, передбачених для надання підтримки розвитку садівництва, виноградарства та хмелярства”. Відповіді так і не отримали.

Довідка. Закладання багаторічних плодових насаджень потребує значних капіталовкладень, окупність яких настає не раніше, аніж через 3-5 років після створення. Саме тому Кабінет Міністрів України ще 2005 року прийняв Постанову № 587, яка гарантувала агропідприємствам часткове відшкодування витрат, пов’язаних зі створенням нових насаджень виноградників, садів і хмільників. Постанова зі змінами, що враховували поточний стан державного бюджету, діяла майже в усі роки і й сприяла належному розвитку садівництва, виноградарства та хмелярства.

Перегляди: 0