Головна Новини Ринок України Від бізнесу чекають пропозицій щодо оновлення Угоди про асоціацію з ЄС

Від бізнесу чекають пропозицій щодо оновлення Угоди про асоціацію з ЄС

Стартував процес поглиблених консультацій з українською бізнес-спільнотою щодо потреб та очікувань від оновлення Угоди про асоціацію Україна-ЄС. Результатом таких діалогів стане узагальнена позиція бізнесу, яка буде врахована під час підготовки переговорної позиції України в рамках оновлення Угоди.

“Позиція уряду України має базуватися на очікуваннях та потребах українського бізнесу, національного виробника, – заявила Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина. – Вперше бізнес-гравці мають можливість свідомо та прозоро оцінити ефективність роботи зони вільної торгівлі з ЄС, визначити наявні бар’єри у торгівлі, відстояти свої інтереси та примножити свої можливості”.

Віце-прем’єр-міністр нагадала, що положення Угоди розроблялися ще у 2010 році, за 10 років змінилися стандарти та запити як в Європейському Союзі, так і в Україні, зокрема в торгівлі, тож вони потребують інших підходів. Тому оновлення Угоди про асоціацію, зокрема модернізація торговельної частини угоди, – це необхідність та рушій поглиблення європейської інтеграції України.

“У рамках Угоди маємо можливість для оцінки ефективності виконання, що передбачено статтею 481 Угоди. Цей інструмент політичного діалогу між українською та європейською стороною дозволить зважити кожен елемент імплементації Угоди та виокремити ті галузі та сектори, де можна досягнути більшого прогресу завдяки оновленню”, – цитує Ольгу Стефанішину “ПроАгро Груп” з посиланням на kmu.gov.ua.

Віце-прем’єр-міністр додала, що для організації системної роботи у цьому напрямі при Офісі Віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України створена спеціальна група радників.

Довідково. Основні акценти оновлення Угоди передбачають такі напрямки: оновлення Додатків – поглиблення секторальної інтеграції; оновлення торговельних (тарифних та нетарифних) параметрів – збільшення обсягів безмитного експорту на ринок ЄС та усунення нетарифних заходів, що обмежують торгівлю з ЄС.

Перегляди: 0