Процедура імпорту харчових продуктів спроститься

11:27 | ПроАгро Груп

Наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства від 14 липня 2020 року № 1329 затверджено 72 форми міжнародних сертифікатів. Нові форми міжнародних сертифікатів наближають вітчизняне законодавство до європейських і міжнародних вимог, спрощують процедуру імпорту в Україну харчових продуктів, повідомляє "ПроАгро Груп" з посиланням на me.gov.ua.

Зазначені міжнародні сертифікати призначені для супроводження продуктів тваринного походження при їх ввезенні (пересиланні) на митну територію України і засвідчують їх безпечність.

Кожна окрема форма міжнародного сертифікату призначена для окремої товарної групи. Зокрема, затвердженими формами міжнародних сертифікатів охоплено такі товарні групи, як:

- свіже м'ясо різних видів тварин - 16 форм;

- корми для тварин і кормові матеріали для кормів, у т.ч. сіно і солома - 11 форм;

- молоко і молочні продукти - 5 форм;

- яйця і продукти з них - 2 форм;

- риба, мед, продукти бджільництва, равлики, желатин, колаген, пух і пір’я, жири і продукти переробки жиру та ін. продукти тваринного походження - 38 форм.

"Це довгоочікуване рішення для бізнесу, який займається імпортом в Україну відповідних продуктів. Воно знімає ряд проблемних питань і однозначно сприятиме розвитку і поглибленню міжнародної торгівлі. Затверджені форми сертифікатів вже є у відкритому доступі на сайті Держпродспоживслужби, вони стосуються значно ширшого переліку видів продукції тваринного походження, ніж будь-коли. Вони можуть використовуватись бізнесом в будь-який момент часу, за відсутності узгоджених між компетентними органами України та країни-експортера форм сертифікатів. Крім іншого, наказ Мінекономіки зробить доступнішими більш безпечні харчові продукти для українських споживачів", - зазначив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Сергій Глущенко.

Наявність і зміст міжнародних сертифікатів контролюватиме Держпродспоживслужба.

Наказ набуває чинності через один місяць з дня опублікування, тобто з 24 серпня 2020 року.