Головна Новини Ринок України Монополізм іноземного насіння дуже небезпечний

Монополізм іноземного насіння дуже небезпечний

Сумний досвід інших аграрних країн доводить, що монополізм іноземного насіння дуже небезпечний для функціонування аграрного сектору економіки, повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на agrotimes.ua.

Так, економічне й адміністративне знищення в Аргентині власних наукових аграрних центрів і перехід на імпортне забезпечення насінням і технологіями вирощування головних сільгоспкультур призвело країну до того, що вона попала в стратегічну залежність від іноземних насіннєвих кампаній.

Політика “відкритих дверей” для всіх охочих селекційних центрів світу перетворила і Україну на ринок збуту того насіння, яке в країн виробників уже не є актуальним. Йому на зміну на поля Франції, Австрії чи Італії виводять нові, кращі гібриди й сорти. Активна й агресивна ринкова політика міжнародних виробників насіння та щедрий ринковий супровід його забезпечує широке впровадження в нас. Навіть за однакової якості вітчизняних гібридів чи сортів вітчизняний виробник насіння не може запропонувати кращі фінансові умови.

Така “базарна” аграрна політика створює нерівні умови роботи й конкуренції на ринку насіння, віддає перевагу іноземцям і поступово витісняє вітчизняних виробників навіть високоврожайних і якісних гібридів і сортів.

Перегляди: 0