Нестабільність на ринку не дозволяє виробнику дивитися на гречку серйозно. Йому краще посіяти прогнозовані культури, можливо з дещо меншою, проте гарантованою дохідністю – кукурудзу, сою тощо. Це заявив виконавчий директор Міжнародної асоціації гречки Сергій Громовий, повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на agroportal.ua.
Цей фактор, на його думку, може нівелювати додаткова державна програма. “Суть її полягає в тому, що держава викуповує гречку за фіксованою ціною, яка влаштовує аграрного виробника, і дає дотацію до цієї фіксованої ціни. Закупівлі здійснюються через “Аграрний фонд”. Обсяги відповідають третині загального об’єму ринку – близько 50 тис. т.”, – каже фахівець.
При цьому він звертає увагу, що на ринку склався значний дефіцит гречаної крупи. Це буде спостерігатися і далі, адже перекрити потребу немає звідки. Навіть зараз збити ажіотаж допомогли б якісь 10 тис. т гречки. Але їх нема. Старого врожаю вже нема, а нового ще немає. Молотити будуть десь за два тижні.
За офіційною статистикою, гречки в Україні посіяна лише половина від мінімальної потреби.
Раніше її імпортували з Росії, і це було головною проблемою. Зараз Росія сама призупинила нарощування виробництва. Ба більше – відкотилася за рівнем посівних площ на 10 років назад, та ввела заборону на вивіз гречки. Загалом же експортерів цієї культури у світі не так багато. Окрім Росії інколи постачальником виступала Польща. Також – Китай. Але там зовсім інший продукт, який не відповідає смаковим очікуванням українських споживачів.
“Ціни на гречану крупу на полицях магазинів дуже високі – 35 грн/кг та більше. І скоріше за все, гречка буде дорожчати”, – прогнозує фахівець. При цьому він зазначає, що поточна ціна знаходиться на межі верхнього балансу зі спроможністю купувати. Споживачі віддають перевагу більш дешевим, хоча менш корисним замінникам, як то макарони з м’яких сортів пшениці.