Головна Новини Ринок України Чому аграрії не хочуть сіяти гречку

Чому аграрії не хочуть сіяти гречку

Нестабільність на ринку не дозволяє виробнику дивитися на гречку серйозно. Йому краще посіяти прогнозовані культури, можливо з дещо меншою, проте гарантованою дохідністю – кукурудзу, сою тощо. Це заявив виконавчий директор Міжнародної асоціації гречки Сергій Громовий, повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на agroportal.ua.

Цей фактор, на його думку, може нівелювати додаткова державна програма. “Суть її полягає в тому, що держава викуповує гречку за фіксованою ціною, яка влаштовує аграрного виробника, і дає дотацію до цієї фіксованої ціни. Закупівлі здійснюються через “Аграрний фонд”. Обсяги відповідають третині загального об’єму ринку – близько 50 тис. т.”, – каже фахівець.

При цьому він звертає увагу, що на ринку склався значний дефіцит гречаної крупи. Це буде спостерігатися і далі, адже перекрити потребу немає звідки. Навіть зараз збити ажіотаж допомогли б якісь 10 тис. т гречки. Але їх нема. Старого врожаю вже нема, а нового ще немає. Молотити будуть десь за два тижні.

За офіційною статистикою, гречки в Україні посіяна лише половина від мінімальної потреби.

Раніше її імпортували з Росії, і це було головною проблемою. Зараз Росія сама призупинила нарощування виробництва. Ба більше – відкотилася за рівнем посівних площ на 10 років назад, та ввела заборону на вивіз гречки. Загалом же експортерів цієї культури у світі не так багато. Окрім Росії інколи постачальником виступала Польща. Також – Китай. Але там зовсім інший продукт, який не відповідає смаковим очікуванням українських споживачів.

“Ціни на гречану крупу на полицях магазинів дуже високі – 35 грн/кг та більше. І скоріше за все, гречка буде дорожчати”, – прогнозує фахівець. При цьому він зазначає, що поточна ціна знаходиться на межі верхнього балансу зі спроможністю купувати. Споживачі віддають перевагу більш дешевим, хоча менш корисним замінникам, як то макарони з м’яких сортів пшениці.

Перегляди: 0