Головна Новини Ринок України Дорожчають усі види фуражного зерна

Дорожчають усі види фуражного зерна

“ПроАгро Груп” з посиланням на agravery.com повідомляє, що місяць тому різниця між фуражною і продовольчою пшеницею із вмістом протеїну 12,5% становила $10-11, а зараз $3-4, а в аналогічний період минулого року різниця становила $8. Форвардні ціни на пшеницю на базисі СРТ також демонструють схожу динаміку. Інші види фуражного зерна в Україні також показують зростання протягом останнього місяця: ячмінь на базисі СРТ з поставкою у вересні виріс з 160 $/т до 171 $/т, кукурудза на базисі СРТ з поставкою в жовтні також виросла, але менш помітно – із 149 $/т до 151 $/т під впливом спеки, що посилилась останнім часом в регіоні.

“Основною причиною дефіциту фуражної пшениці може бути тривала посуха, яка в тій чи іншій мірі прогресувала в основних зернових областях країни, починаючи з осені 2019 року. Зерно, що дозріває в суху і жарку погоду, містить більше протеїну, тобто в поточному сезоні варто очікувати збільшення частки продовольчої пшениці”, – розповідають експерти. Однак, починаючи з кінця травня і по середину червня на більшості території України пройшли інтенсивні дощі, які частково погіршили стан посівів. Підвищена вологість повітря і зволоженість ґрунту призвели до локального розвитку хвороб, почорніння колоса і відновлення росту бур’янів.

Разом з тим, на ціну фуражного зерна нового врожаю впливає високий зовнішній попит.

“Українські фермери користуються ситуацією, що склалася, і стримують продаж фуражного зерна на внутрішньому ринку в очікуванні подальшого зростання ціни, що призводить до нестачі пропозиції фуражної пшениці. У найближчі тижні очікується зниження цін, бо фермерам доведеться почати активний продаж пшениці і ячменю заради вивільнення складів для кукурудзи та інших пізніх ярих культур через наближення їх збирання”, – прогнозують аналітики.

Перегляди: 2