Головна Новини Ринок України Оновлено нормативно-правове регулювання в сфері харчової безпеки

Оновлено нормативно-правове регулювання в сфері харчової безпеки

Міністерство охорони здоров’я України затвердило оновлені державні санітарні правила і норми щодо максимально допустимих рівнів окремих забруднювачів у харчових продуктах (Наказ №1238 від 22 травня 2020 року). Документ встановлює нові вимоги до вмісту нітратів, свинцю, ртуті, мікотоксинів, металів, тощо у продуктах харчування. Нові правила адаптовано до вимог ЄС – Регламенту ЄС №1881/2006). Наказ №1238 набуває чинності через 6 місяців з дня його офіційного опублікування за винятком окремих показників, для яких встановлено додатковий 3-річний перехідний період, повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на eba.com.ua.

Так, з 4 лютого 2021 року в Україні будуть діяти норми, які довели свою безпечність, ефективність та діють в Європі вже більше 14 років. В Асоціації вітають зусилля МОЗ, спрямовані на забезпечення захисту здоров’я споживачів шляхом вдосконалення та оновлення нормативно-правового регулювання в сфері харчової безпеки. На важливості цих змін бізнес наголошував вже кілька років.

Експерти Асоціації брали активну участь в обговоренні і підготовці пропозицій до проєкту Регламенту в рамках Робочої групи з координації роботи стосовно розробки нормативно-правових актів щодо безпечності харчових продуктів та імплементації європейського законодавства на базі МОЗ.

На переконання бізнесу, це першочергово дозволить усунути торговельні бар’єри, оскільки буде гармонізовано значення показників із країнами ЄС, зокрема, врегульовано норми до кількості нітратів в деяких видів листкових салатів (руколи, тощо); кількості мікотоксинів в горіхах, тощо, що дозволить їх імпорт з країн ЄС. Це також сприятиме дотриманню міжнародних зобов’язань України в рамках реалізації Плану заходів з виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Перегляди: 0