Головна Новини Ринок України Вітчизняні селекціонери картоплі зосереджені на виведенні посухостійких сортів

Вітчизняні селекціонери картоплі зосереджені на виведенні посухостійких сортів

Посухостійкість поступово стає головним викликом у селекції картоплі. Погодні умови останніх років змушують селекціонерів робити такий акцент, а також на стійкість до тих хвороб, які розвиваються в умовах засухи.

Про це повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на AgroDay.

“На даний момент зміни клімату істотно впливають як на урожайність, так і на якість картоплі. Тому їм потрібно приділяти велику увагу, це відносно нова проблема. Виведення сорту займає мінімум 12 років, і за такий довгий період проблеми картоплярства змінюються. Посухостійкість, жаростійкість – сьогодні вектор селекції спрямовано на ці явища. Хвороби, звісно, ніхто не відміняв, та й вони змінюються разом з кліматом. Та сама парша в умовах високих температур і посухи буде більш агресивною”, – розповіла завідуюча лабораторії генетичних ресурсів Інституту картоплярства НААН України Валентина Гордієнко.

Інститут картоплярства НААН України давно займається селекційною роботою, і всі виведені ним сорти більш-менш посухостійкі. Робота ведеться в умовах, коли вологи не вистачає, піщані ґрунти, отже умови створення нових сортів дуже жорсткі.

“Оскільки поливу в нас нема, то відбираємо самі посухостійкі сорти. Тому наш популярний сорт Княгиня дає урожай за будь-яких умов, сорт Мирослава досягає показників понад 100т/га, з ранніх сортів Скарбниця дає гарні врожаї”, – зазначила Гордієнко.

Смак картоплі важливий для дрібніших фермерів, тоді як промисловим виробникам потрібні ще гарна форма та розмір. Перевага української селекції – смакові якості картоплі і стійкість до розповсюджених в Україні хвороб – фітофтори, парші тощо.

Перегляди: 0