Головна Новини Ринок України Ціни на українські яблука залежатимуть від обсягів експорту

Ціни на українські яблука залежатимуть від обсягів експорту

Цьогорічний врожай яблук в агропідприємствах України буде на рівні минулого року, у межах 500 тис. тонн, або й навіть більше.

Про це пише голова Української асоціації аграрного експорту Дмитро Крошка на Agroportal.ua, повідомляє “ПроАгро Груп”.

Травневі заморозки в окремих регіонах вплинули лише на частину господарств, а надалі погодні умови виявилися сприятливими, і на відміну від минулого року гради практично не завдавали шкоди садам. Крім того, вступило у плодоношення багато молодих садів. За підрахунками УААЕ, за останні п’ять років площа під яблуневими садами в Україні зросла на 3 тис. га, збільшивши обсяги виробництва якісного свіжого яблука сучасних сортів на 70 тис. тонн.

“Передбачається також, що 69% обсягу вироблених яблук буде реалізовано у свіжому вигляді, а 31% відправиться на переробку. Урожай має дозрівати в середньому на тиждень раніше, ніж зазвичай, а більшість плодів будуть середнього і великого розміру”, – зазначає Дмитро Крошка.

В залежності від ситуації, на внутрішньому ринку України може виникнути надлишок продукції за рахунок яблук, що мали бути експортовані, тому ймовірне зниження цін на них. У разі відсутності різких кон’юнктурних коливань на внутрішньому і міжнародному ринках очікувана ціна для наших виробників буде оптимістичнішою.

Перегляди: 2