Посівні площі під озимим ячменем на території південного Степу в останні роки постійно зростають.
Цьому факту є ряд пояснень, повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на The Ukrainian Farmer.
Перш за все, ячмінь озимий має коефіцієнт водоспоживання на формування одиниці ваги зерна суттєво менший у порівнянні з пшеницею озимою: 600 – 700 куб. метрів/тонна і 900 – 1000 куб. метрів/тонна відповідно. Крім того, за останні 15 років під впливом глобального потепління загибелі посівів культури взимку не спостегалось.
Доцільність введення більшої частки ячменю озимого у структуру посівного клину продиктовано зниженням навантаження при виконанні робіт у період осінньої сівби і обмолоту зерна озимих зернових культур через неодночасність настання оптимальних строків виконання цих агрозаходів у культур.
Також чимале значення має те, що закупівельні ціни на зерно пшениці і ячменю озимих різняться у межах 500 – 600 грн./тонна, а зважаючи на продуктивність культур, стає очевидною перевага ячменю озимого над пшеницею озимою.