Головна Новини Ринок України Скорочення врожаю загрожує продовольчій безпеці держави – нардеп

Скорочення врожаю загрожує продовольчій безпеці держави – нардеп

Попри те, що про остаточні результати збору врожаю можна буде говорити всередині грудня, але схоже, що фінальний результат таки впаде нижче позначки у 68 млн. тонн зерна.

Про це розповів член Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Микола Кучер,повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на НВ.

За його словами, Меморандум між профільним міністерством та аграріями про узгоджені обсяги експорту продовольства може не спрацювати, через що є ризик повторення ситуації зразка 2003−2004 років, коли з України спочатку безконтрольно вивезли усе продовольче зерно, а потім його ж довелось імпортувати для потреб населення, однак вже значно дорожче.

При цьому доручити продовольчу безпеку країни уряд може Аграрному фонду, який продовжує працювати і виконувати свої функції по підтримці сільгоспвиробників.

“Наприклад, у І півріччі компанія передала 31,4 тисячу тонн зерна для переробки на борошно, і це в чомусь допомогло утримати ціни на хліб для українців. “Аграрний фонд” профінансував за своєю форвардною програмою майбутній врожай вітчизняних середніх та малих фермерів на 233 млн грн. Тобто, в чомусь Аграрний фонд уже працює як оператор продовольчої безпеки”, – зазначив нардеп.

На переконання Кучера, Кабміну слід присвоїти “Аграрному фонду” спеціальний статус установи – оператора продовольчої безпеки, а також передати в управління хоча б декілька КХП, що простоюють, перебуваючи на приватизації. Таким чином і потужності запрацюють і Аграрний фонд не витрачатиме зайвих грошей на переробку та зберігання.

Перегляди: 0