Мінекономіки на підставі висновку ДП “Український інститут інтелектуальної власності” зареєструвало географічне зазначення “Гуцульська коров’яча бриндза” як назву місця походження цього сиру.
Про це повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на “Івано-Франківщину туристичну”.
Управителем географічного зазначення “Гуцульська коров’яча бриндза” є громадська спілка “Асоціація карпатських ватагів”, що розташована у селищі Верховина на Івано-Франківщині. Наразі сертифікацію пройшли 6 полонинських господарств: Кринта, Скупова, Луковиця, Бибратківка, ФГ “Згарда”, Щівник. Вони відповідають всім вимогам плану контролю якості й мають право маркувати свою бриндзу цим брендом.
Справжня гуцульська коров’яча бринза повинна бути вироблена на високогір’ї не нижче ніж 700 м над рівнем моря з дотриманням традиційної технології виробництва із не менше 70% коров’ячого молока, 30% можна додавати овечого чи козячого від місцевих гірських порід тварин.
Це вже друге географічне зазначення на сир, яке було зареєстроване в Україні в рамках проєкту ЄС “Підтримка розвитку системи географічних зазначень в Україні”. Першим таким брендом стала “Гуцульська овеча бриндзя”.