Головна Новини Ринок України Зерновий ринок напередодні масових дефолтів за форвардними контрактами

Зерновий ринок напередодні масових дефолтів за форвардними контрактами

За останні місяці цінове ралі на кукурудзу зросло зі $140 в липні до $200 в жовтні. Аграрії, які уклали контракти по $150-160 і навіть по $170, зіштовхнувшись з втратами врожаю і новими цінами, міцно задумалися, що робити. Виконання контракту для частини аграріїв означає банкрутство, для тих, хто недобрав урожай і бачить нові ціни – також шанс не закритися.

Про це повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на Latifundist.com.

Мультинаціональні трейдери поки що стоять на позиції: контрагенти повинні виконувати контракти, незалежно від ситуації на ринку. Виняток робимо тільки для тих, хто “в зерновий комі” – поніс великі втрати від посухи. При цьому попереджають, що рано чи пізно дефолтери змушені будуть відповісти грошима, репутація українського аграрія буде втрачена, а про форварди в наступному році можна забути.

“За моїми оцінками, тільки близько 20% компаній виконали зобов’язання по форвардам. І то тільки тому, що у таких компаній в структурі продажів форварди становили 10-20%. Умовно, на тлі загального валу в 20 тис. тонн кукурудзи, 2 або 3 тис. тонн форвардних продажів – це відчутно, але не катастрофічно. Вони розуміють, що за таких обсягів не варто псувати репутацію. У кого форварди становили 20-50% продажів – думають, виконувати чи ні, у кого вище 90% – дефолти”, – розповів директор трейдингової компанії “Агроойлтрейд” Сергій Орловський.

Перегляди: 1