Головна Новини Ринок України Друга половина осені для українських молочників буде складною

Друга половина осені для українських молочників буде складною

Із настанням середини осені пропозиція молока в Україні швидко скорочується, наближаючись до річного сезонному мінімуму. Особливо відчутне падіння виробництва в категорії домогосподарств.

Про це повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на Іnfagro.

Ситуація що склалася сприяє відновленню імпорту молокопродуктів, і мова вже йде не про сир і свіжі молочні продукти, які активно закуповувалися і в сезон великого молока, а про сировинні позиції Трейдери активно прораховують баланси на предмет можливого дефіциту вершкового масла, сухого молока і навіть сироватки. Укладення угод стримує тільки падаючий курс гривні.

Прибутковість виробництва молока в більшості сільгосппідприємств невисока. За розрахунками Інфагро, середня операційна рентабельність по всіх підприємствах становить лише 3%. В таких умовах аграрії будуть намагатися компенсувати свій недоотриманий прибуток за рахунок збільшення цін на молоко. Розраховувати на зменшення сировинного дефіциту в середньостроковій перспективі переробникам не варто.

Загалом, молока в Україні буде мало і дешевим воно не буде. Виробникам піднімати далі ціни на свою продукцію пропорційно збільшенню вартості сировини вкрай складно. Заважає імпорт, та й продажі в цілому, після пожвавлення в першій половині осені, в найближчі тижні швидше за все знову впадуть. У зв’язку з передбачуваним посиленням карантину в країні, школярі та студенти підуть на тривалі канікули, що безсумнівно вплине на обсяги і структуру реалізації молочних продуктів.

На думку аналітиків, друга половина осені для українських молочників буде досить складною.

Перегляди: 0