Головна Новини Ринок України Детінізація держземель може приносити в бюджет мільярд доларів щорічно

Детінізація держземель може приносити в бюджет мільярд доларів щорічно

Детінізація використання державних земель через оренду може приносити в бюджет мільярд доларів щорічно.

Таке переконання висловив голова Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Роман Лещенко, повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на Latifundist.com.

“Мова йде про плату за землю, податки і відбілювання ринку зернових. Адже в основній масі вирощена на цих землях продукція продається в тіні. Такі яскраві приклади ми бачили на сільгоспземлях Міністерства оборони. Наприклад, на танкових полігонах Миколаївської області вирощується кукурудза – і ніякі податки не сплачуються, все реалізовується в тіні, продається за готівку, потім через різні податкові скручування проводять схеми з відшкодуванням ПДВ, а держава рахує збитки”, – пояснив він.

За словами Романа Лещенко, земельна детінізація державних сільгоспземель дасть державі близько 30 млрд. гривень щорічно фінансового ресурсу, які можна направити на держпрограми підтримки АПК, кредити під викуп землі аграріями, на компенсацію вартості сільськогосподарської техніки, реінвестувати в системи зрошення.

“У такому випадку автоматично відпадає питання про те, як виконати закон про 1% ВВП на державну підтримку АПК. Відповідь – під ногами. Будь ласка, давайте створимо елементарний порядок в рамках земельної реформи, детінізуємо всі процеси, і агросектор отримає великий фонд фінансування на свої потреби. Детінізація земельна – це шлях розвитку АПК і формування доданої вартості”, – вважає Лещенко.

Перегляди: 1