Головна Новини Ринок України Врожайність кукурудзи на Полтавщині на 20 ц/га менше торішньої

Врожайність кукурудзи на Полтавщині на 20 ц/га менше торішньої

Найбільші площі на Полтавщині зайнято під кукурудзою. В цьому році вона займає 666 тис. га, або 39% в структурі посівних площ. Про це повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на інформацію департаменту агропромислового розвитку Полтавської ОДА.

У періоди сівби та проростання сходів панувала прохолодна погода – низькі середньодобові температури повітря у 10-12°С та ґрунту – 6-8°. Тому на більшості площ було отримано зріджені і нерівномірні сходи. Подекуди кукурудзу навіть довелося пересівати. А складні погодні умови, що склалися протягом вегетації, вплинули на її ріст та розвиток (тривала посуха з середини вегетативного розвитку до початку наливу зерна).

“Спеціалістами департаменту проведено виїзди в 25 господарств, які найбільше постраждали від посухи, де обстежено посіви та надано консультації щодо складання актів на втрату врожайності і списання посівів. В ході обстежень зафіксовано 1,5 тис. га кукурудзи на зерно на яких рослини взагалі не сформували продуктивний врожай а на інших площах він в межах від 5 до 25 ц/га”, – йдеться в повідомленні.

На сьогодні кукурудзу в області зібрано на площі 300 тис. га, намолочено 1,5 млн. тонн зерна, середня урожайність складає 49,8 ц/га, що нижче до минулого року на 20 ц/га.

При цьому в розрізі районів середня урожайність коливається від 15 ц/га в Кременчуцькому районі, Кобеляцькому – 25 ц/га, Козельщинському – 33,5 ц/га, Глобинському – 33,8 ц/га, де сумарно зосереджено 12 % площ цієї культури. Найвища її врожайність в Гадяцькому – 85,5 ц/га, Лохвицькому – 80,9 ц/га, Зіньківському – 78,7 ц/га.

“Очікуваний валовий збір кукурудзи в поточному році становитиме близько 3,3 мільйона тонн, що менше до минулого року на 1,3 млн. тонн. Втрати аграріїв в постраждалих районах можуть бути дещо компенсовані сьогоднішньою ціною на збіжжя. Звичайно якщо вона збережеться на такому рівні і надалі”, – зазначили в департаменті.

В цілому валовий збір зернових культур в області у цьому році очікується в межах 4,7 млн. тонн проти показника минулого року в 6 млн. тонн.

Перегляди: 0