Головна Новини Ринок України Досліджуємо плодоовочеву продукцію в лабораторних умовах

Досліджуємо плодоовочеву продукцію в лабораторних умовах

Овочі та фрукти – важливе джерело надходження до організму людини поживних речовин, вітамінів і мікроелементів. Вони вживаються як у свіжому вигляді, так і служать сировиною для переробної галузі. Тому до їх якості та безпечності наразі пред’являються підвищені вимоги. Тож щоб вигідно реалізувати вирощену плодоовочеву продукцію, аграрій має достеменно знати, наскільки його врожай відповідає стандартам якості та безпеки.

На овочі та фрукти, так само, як і на зернові, зерно-бобові, олійні культури, корми та комбікормову сировину існують нормативні документи ДСТУ, технічні умови, згідно яких встановлюються вимоги до показників якості та визначається клас продукції, – розповідає керівник сервісно-аналітичного центру “Інституту здоров’я рослин” Ірина Перехрест. – Тож дослідивши вирощену продукцію в лабораторних умовах, виробник точно знатиме, до якого класу вона відноситься, та зможе її реалізувати за відповідними цінами“.

Сьогодні в “Інституті здоров’я рослин” в плодоовочевій продукції та продуктах їх переробки визначають рН, сухі речовини та/або вологі, сухі речовини, нерозчинні у воді, титровані кислоти, вміст елементів живлення, залишки пестицидів тощо. Вчені також оцінюють зовнішній вигляд продукції, її консистенцію, колір, смак і запах. Ці дослідження визначають якість і придатність продукції до вживання у загальному й убезпечують як виробника, так і споживача від багатьох потенційних ризиків.

Важливим показником для дослідження плодоовочевої продукції є вміст елементів живлення, оскільки кожен із елементів впливає на ті чи інші показники плодів, – зазначає фахівець Інституту Сергій Сальніков. – Так, згідно з міжнародними науковими дослідженнями та практичним досвідом, мікроелементи значною мірою впливають на інтенсивність забарвлення яблука. Наприклад, магній покращує насичення червоним кольором, марганець – відтінки зелених, калій – позитивно впливає на пігментацію будь-яких сортів. Але живлення завжди має бути збалансованим: якщо вміст калію значно переважатиме над кальцієм і не буде дотримане співвідношення з бором, підвищується ризик зменшення якісних показників та виникнення явища “гіркої плямистості“.

Крім того, наголошує він, для виробників, які працюють на експорт, важливими показниками є вміст токсичних елементів, мікотоксинів та пестицидів. Останнє, зокрема, дуже важливо, оскільки за кордоном вимоги до безпечності продукції значно суворіші, аніж в Україні. Однак у 2020 році “Інститут здоров’я рослин” отримав міжнародну акредитацію, що значно спрощує виробникам збір документів та дозволів, адже тепер результати досліджень визнаються за кордоном та не потребують додаткових підтверджень.

А взагалі, щоб правильно збалансувати живлення культур та отримати якісний та безпечний врожай, Сергій Сальніков рекомендує проводити дослідження всього ланцюжка вирощування “ґрунт – рослина – готова продукція”.

Перегляди: 0