Головна Новини Ринок України Присадибне свинопоголів’я може скоротитися до 2 мільйонів голів

Присадибне свинопоголів’я може скоротитися до 2 мільйонів голів

На початку 2021 року кількість свиней у присадибному секторі встановить новий антирекорд. Такі прогнози озвучила Олександра Бондарська, керівник аналітичного відділу Асоціації “Свинарі України”, повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на інформацію АСУ.

“Щороку на початку лютого дані державної статистики фіксують мінімальну чисельність свинопоголів’я в Україні. Така сезонність для присадибних виробників свинини обумовлена більшими витратами на утримання свиней, зокрема, їх годівлю. Наразі вже спостерігаємо майже 8-відсоткове відхилення кількості свиней у таких господарствах: 2,57 млн. голів на початок листопада 2020-го проти 2,78 млн. голів роком раніше. Якщо екстраполювати таке “відставання” на кількість свиней в господарствах населення на початок лютого, то у 2021-му цей показник складе 2,1 млн. голів”, – пояснили в АСУ.

Водночас, враховуючи нижчу врожайність зернових, здороження кормів, слабшу вираженість передріздвяного та передвеликоднього цінових піків та закриття основного каналу збуту для вирощених присадибно свиней – агропродовольчих ринків – через COVID-19, можна очікувати, що все більша кількість населення буде скорочувати кількість відгодовуваних тварин або ж повністю відмовлятися від їх вирощування.

Унаслідок цього, на початку 2021 кількість свиней, утримуваних на присадибних ділянках, може впритул наблизитися до 2 млн. голів, передбачають профільні аналітики.

Перегляди: 0