Найбільше в сезоні 2020/21 зросло виробництво проса і гречки

10:27 | ПроАгро Груп

Найбільше у 2020 році в Україні зросло виробництво проса - на 44,7 % проти минулого року. Про це поінформував директор Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" академік НААН Юрій Лупенко, повідомляє "ПроАгро Груп".

Втім, даний приріст досягнуто виключно за рахунок розширення на 64,1% посівних площ під цією культурою на тлі зменшення її урожайності на 12% - до 16,8 ц/га.

За рахунок розширення посівних площ зросло також і виробництво гречки - на 12,8%, тоді як урожайність цієї культури зменшилась проти попереднього року на 5,9% - до 12,7 ц/га.

Крім проса та гречки, з усіх сільськогосподарських культур зросло лише виробництво жита - на 34,1%, вівса - на 21,1%, овочів закритого ґрунту - на 4,9%, картоплі - на 3,0%, а також кользи (ярого ріпаку) - на 1%. По цих культурах приріст досягнуто як за рахунок збільшення площ, так і урожайності, пояснив науковець. Причому найбільше зростання цих показників відбулося по житу озимому: посівні площі під цією культурою збільшилися на 17,7 %, а урожайність - на 13,9 %.

Проте збільшення виробництва зазначеної продукції не компенсувало спад по інших, більш вагомих культурах, зауважив Юрій Лупенко.

Загалом виробництво рослинницької продукції у січні-жовтні 2020 року зменшилось проти відповідного періоду минулого року на 16,9%, тоді як за цей же період 2019 року був досягнутий приріст на 3,7%. Найбільше падіння поки що спостерігається по зернових і зернобобових культурах - на 22,4%, соняшнику - на 14,6%, а також по сої - майже на третину.