Головна Новини Ринок України Дефіцит українського молока відкриває доступ на ринок білоруській молочці

Дефіцит українського молока відкриває доступ на ринок білоруській молочці

Темпи зростання імпорту білоруської молочки до України залежатимуть від економічної ситуації і девальваційних процесів у країнах

На цьому зауважив провідний аналітик “Інфагро” Максим Фастєєв, передає “ПроАгро Груп” з посиланням на AgroTimes.

Після здешевлення гривні у другому півріччі поточного року та здороження молочної продукції в Євросоюзі спостерігається сповільнення темпів росту її імпорту в Україну.

Внутрішні ресурси стали привабливішими за вартістю, тому восени йде конкурентна боротьба за молочну сировину всередині країни: закупівельні ціни на сире молоко наразі займають рекордні позиції, що однозначно вплине на здороження молочних товарів і на полицях магазинів у найближчі місяці.

“Прогнози на 2021 рік також повністю залежатимуть від девальваційних процесів. За обмеженої пропозиції внутрішнього ринку Україна буде залежною від доступності імпорту, відповідно до цього і визначатимуться ціни й обсяги продаж. Перспективи поки невтішні – ризики девальвації високі, отже, високими є й очікування інфляції молочної полиці, зниження платіжної спроможності покупця і падіння попиту”, – наголосив експерт.

На його думку, Білорусь може стабілізувати цінові коливання на молочну продукцію в Україні.

“Можна точно стверджувати, що економічна ситуація в Білорусі наступного року буде напруженою. Отже, ймовірність девальвації білоруського рубля висока”, – зазначив він.

Білорусь залишається експортоорієнтованою країною. Обсяг її зовнішніх продаж у 2020 році становитиме приблизно 65% від надходження сировини на перероблення. Тим часом Росія – важливий експортний напрямок для Білорусі – нарощує власне виробництво і перероблення сирого молока, а отже витіснятиме Білорусь зі свого ринку.

“Водночас девальвація стимулює експортні процеси, тому білоруські експортери збільшуватимуть відвантаження молочної продукції (в першу чергу, тривалого зберігання) на треті ринки, в тому числі в Україну”, – підсумував аналітик.

Перегляди: 4