Головна Новини Ринок України На Прикарпатті соя показує високі результати за валом і врожайністю

На Прикарпатті соя показує високі результати за валом і врожайністю

Прикарпатські аграрії зібрали майже 100 тис. тонн сої. За інформацією департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації, це на третину більше торішнього валу. Середня врожайність також зросла і становить 26 ц/га – проти 22,3 ц/га у 2019-му. Доставлену на переробні заводи сою приймають майже по 16 тис. грн. за тонну. А це важливо для сільгоспвиробників.

Збільшення виробництва сої на Івано-Франківщині сприяє поліпшенню фінансового стану місцевих сільськогосподарських товаровиробників, повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на “Пропозицію”.

Треба врахувати той фактор, що значні опади у жовтні-листопаді не давали вчасно зібрати врожай. Сільгосппідприємства справилися швидше, а на невеликих ділянках соєві стручки подекуди виглядали геть почорнілими. Можливо, не всюди й вигідно скошувати, бо на площах стався потужний ріст бур’янів. Обмолочене треба було додатково сушити й очищувати. А це – зайві витрати.

“Попри те, площі під соєю на Івано-Франківщині з року в рік зростають у всіх категоріях господарств. Що важливо, за статистикою, інші основні сільськогосподарські культури вони не витісняють. Розширення – за рахунок зменшення різнотрав’я”, ­- розповів заступник директора департаменту АПР Степан Вінтонович.

Перегляди: 6