Головна Новини Ринок України В українському свинарстві почався кризовий період

В українському свинарстві почався кризовий період

2020-й рік виявився для вітчизняного свинарства непередбачуваним та непрогнозованим, основну роль у чому відіграла пандемія COVID-19. Про це розповіла президент Асоціації “Свинарі України” Оксана Юрченко, повідомляє “ПроАгро Груп”.

Коли навесні/влітку через масові захворювання працівників у США і європейських країнах зупинялися м’ясопереробні підприємства і виробники мали проблеми зі збутом, що негативно позначалося на ціні, в Україні свинарям працювалося досить комфортно. Впродовж цього періоду не фіксували випадків захворювань на фермах та м’ясокомбінатах, а отже, збоїв у поставці та переробці не було. При цьому через карантинні обмеження було припинено роботу аграрних ринків. Відповідно, звузилася канали купівлі свинини до торгових мереж і м’ясних магазинчиків, де представлена переважно промислова свинина. Тобто, навіть у такий непростий час, були фактори підтримки виробника, був активний попит на продукцію та, відповідно, ціна, зазначила Юрченко.

Проте, за її словами, напередодні зимових свят, коли очікували сезонного покращення ринкової ситуації, традиційний сценарій не реалізувався. Далася взнаки економічна криза, адже частина бізнесів припинила своє існування, решта працювала на мінімумі потужностей, що негативно вплинуло на купівельну спроможність населення. Ціна на живець, відповідно, продемонструвала не висхідну, а негативну динаміку. І це при тому, що собівартість виробництва, порівняно з початком року, зросла в середньому на 30% через стрімке здороження зернових. У результаті, впродовж останніх місяців вітчизняні виробники працюють у збиток.

“Ми констатуємо, що почався “кризовий період”, що є закономірним для розвитку галузі, адже вона циклічна. 3,5 роки роботи в комфортних умовах скінчилися, зараз час перевірки на стійкість, який, на жаль, переживуть не всі гравці ринку”, – зазначила президент АСУ.

Втім, в асоціації очікують, що навесні, з потеплінням ситуація у галузі почне “вирівнюватися”.

Перегляди: 0