Головна Новини Ринок України Продукти для приготування куті за рік подорожчали на 15%

Продукти для приготування куті за рік подорожчали на 15%

Кожна українська родина у Святвечір збереться за святковим столом, головною стравою на якому з давніх-давен є кутя. Експерти Економічного дискусійного клубу обрахували вартість приготування куті на родину за традиційним рецептом.

За київськими цінами на початок січня 2021 року, господиням приготування куті на родину (1,5 кг) на Святвечір−2021 коштуватиме 96 гривень, або близько 16 гривень на порцію 250 грамів, повідомляє “ПроАгро Груп”.

На узвар (без додавання цукру) орієнтовно необхідно буде витратити ще 28 гривень.

Якщо порівнювати із січнем 2020 року, то вартість куті зросла майже на 15%, за рахунок подорожчання практично всіх інгредієнтів страви. Вартість узвару на прийдешнє Різдво обійдеться на 10% дорожче, ніж роком раніше, внаслідок подорожчання традиційних для України сухофруктів (груш та яблук).

Але ж не кутею єдиною… Крім куті та узвару у Святвечір на столі мають бути присутніми ще 10 пісних страв із овочів, крупів, риби та грибів. А Різдвяний ранок повинен ознаменуватися різноманіттям страв із м’яса, молока та яєць.

“Як свідчать статистичні дані, темпи зростання споживчих цін на переважну більшість соціально значущих продовольчих товарів у 2020 році були повільнішими, ніж роком раніше. Тим не менш, подорожчання торкнулося більшості продуктів харчування, які складають основу споживчого кошика українця (див. графік нижче). Щоправда, виняток склали традиційні овочі та картопля, які є помітно дешевшими, ніж роком раніше”, – зазначили в Економічному дискусійному клубі.

Перегляди: 1