Головна Новини Ринок України Нагідки лікарські – прибуткові квіти для українських ланів

Нагідки лікарські – прибуткові квіти для українських ланів

Українські фермери дедалі частіше починають висаджувати на своїй землі незвичну і зовсім неїстівну городину, зокрема лікарські трави.

Аргументом для такого рішення можуть стати ціни, пояснив завідувач відділу технології вирощування лікарських рослин Дослідної станції лікарських рослин в м. Лубни Назар Приведенюк. Про це повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на Seeds.

“Сьогодні середня ринкова ціна за кілограм сухої квітки становить 120 грн./кг, ви можете отримувати з гектара 60 тисяч чистого прибутку. Рентабельність виходить 46%. Нагідки лікарські, вирощені в Україні, мають гарну якість. Однак краще посівний матеріал закупати у надійних постачальників. Це важливий момент”, – порадив фахівець.

Середня урожайність сухих квітів нагідок лікарських становить 10 ц/га (10 кг із 1 сотки), але якщо гарно удобрене поле, достатньо опадів і вчасно збирати суцвіття (без запізнень, не допускаючи формування насіння) то урожайність може становити 15-20 ц/га (15-20 кг із 1 сотки) сухих квітів, розповів Назар Приведенюк.

З 10 кілограмів сирих квітів отримують 1,5-2 кг сухої сировини, додав експерт.

“Зазвичай одна людина за день може зібрати від 25 до 70 кілограмів сирої квітки. Однак не можна проводити збір сировини коли ще не спала роса, або після дощу. Мокрі квіти погано сохнуть і швидко псуються.

А ще потрібно пам’ятати: чим частіше збираєш квіти тим більше виростає нових. Якщо стався випадок що не встигли зірвати вчасно суцвіття і вони почали формувати насіння (перецвіли) тоді такі квіти зривають і викидають, чим стимулюють ріст нових бутонів”, – зауважив Назар Приведенюк.

Перегляди: 4