Головна Новини Ринок України Попередній контроль: навіщо досліджувати придбані добрива?

Попередній контроль: навіщо досліджувати придбані добрива?

Більша частина зими вже пройшла, а отже, незабаром весняна посівна. Наразі активно відбувається закупівля добрив, насіння та пестицидів, тому фахівці “Інституту здоров’я рослин” рекомендують аграріям вже зараз розпочати перевірку придбаних агрохімікатів. А надто особливу увагу звернути на добрива – адже нестачу елементів в добриві або їх заміну візуально визначити неможливо, тут допоможуть лише лабораторні дослідження. Крім того, багато виробників добрив хитрують і вказують вміст окремих елементів у валовій формі, з яких тільки певна частина є в доступній формі.

У 2020 році фахівцями “Інституту здоров’я рослин” було проведено майже 4 000 досліджень добрив досліджувалися мінеральні добрива, мікродобрива, добрива на органічній основі та меліоранти, – розповідає науковий співробітник Інституту Сергій Сальніков. – І приблизно 4,5 % проб не відповідали заявленим якісним показникам. В основному, це була нестача тих чи інших заявлених елементів живлення. На жаль, ця сумна статистика вказує на підвищення проблеми фальсифікату та недоброякісної продукції у сфері сільського господарства“.

Тож щоб у новому році вберегтися від неякісних продуктів, Сергій рекомендує вже зараз перевірити придбані добрива в лабораторних умовах. Сьогодні в “Інституті здоров’я рослин” можна дослідити мінеральні, органо-мінеральні, органічні добрива та добрива з мікроелементами на цілий спектр показників. Основні показники, на які варто перевірити придбані добрива – вміст діючої речовини, волога, густина, лужність, рН тощо.

Для досліджень в Інституті застосовуються якісні та кількісні аналітичні, фізико-хімічні методи та атомно-емісійного спектральний аналіз. По результатах аграрій отримує протокол досліджень, в якому зазначається вміст діючої речовини в добриві. Тож замовивши це дослідження, аграрій матиме 100% розуміння, кільки та саме яких добрив він внесе на свої поля.

Крім того, якщо досліджувати комплекс “ґрунт – добриво”, науковці Інституту нададуть вам рекомендації по нормах застосування добрив, видах добрив та строках внесення, що допоможе значно заощадити ваші кошти та примножити урожай.

Перегляди: 0