Головна Новини Ринок України Плата за оренду державних сільгоспземель по факту знизилась на 22%

Плата за оренду державних сільгоспземель по факту знизилась на 22%

За даними Держгеокадастру, орендна плата за земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної власності у 2020 році у порівнянні з 2019 роком зменшилась на 22%. Так, у 2019 році середній розмір орендної плати становив 3,43 тис. грн. за один гектар, а у 2020 році вже 2,68 тис. грн./га.

Про це повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на інформацію Українського клубу аграрного бізнесу.

Окрім того, за 2020 рік територіальними органами Держгеокадастру на земельних торгах було передано в оренду 2599 земельних ділянок загальною площею в 41,68 тис. га, що майже на 20 тис. га (32 %) сільгоспземель менше ніж у 2019 році (тоді було передано в оренду 3378 земельні ділянки загальною площею 61,57 тис. га).

“Тому можна зробити висновок, що протягом дії договорів оренди землі, укладених у 2020 році, бюджет України щороку недоотримав мінімум 30 млн. грн. надходжень від орендної плати”, – зазначили в УКАБ.

Причинами зменшення площі земель, які передані в оренду у 2020 році, можуть бути початково менша кількість лотів, які виставлялись на торги, менша середня площа лотів, а також карантинні заходи під час епідемії коронавірусу. Відповідно до чинного законодавства, земельні торги проходять вживу, тому учасники торгів мають з’явитись на них фізично.

Від початку весняного локдауну 17.03.2020 року почастішали випадки, коли торги не відбулися, оскільки були зовсім відсутні учасники або був тільки один учасник. А з 19.03.2020 року у різних областях України почались скасовуватись торги через заборону проведення масових заходів. Очевидно, що не на всі лоти проводились повторно земельні торги, тому площа земель, які передані в оренду, значно зменшилась.

Через низьку явку учасників торгів, була низька конкуренція, тому орендна плата на торгах не значно зростала у порівнянні із стартовою ціною лоту. Окрім того, може бути ймовірним, що на земельні торги у 2020 році виставлялись земельні ділянки з гіршою якістю, ніж у 2019 році. В результаті цього розмір орендної плати зменшився на 22% порівняно до минулорічного показника.

“Наслідки карантину в Україні у 2020 році із масовим перенесенням та скасуванням земельних торгів, а також суттєвого зменшення розміру орендної плати за землю державної власності сільгосппризначення, ще раз демонструють необхідність прийняття законопроєкту № 2195 від 01.10.2019 року, який запроваджує електронні земельні аукціони. Його основною метою є підвищення прозорості земельних торгів. А в умовах сьогодення ще однією суттєвою перевагою запровадження електронних земельних торгів є те, що їх учасникам не потрібно буде з’являтись фізично на торги, а отже випадки перенесення та скасування торгів значно скоротяться”, – наголосила експерт із земельних питань УКАБ наголосила Елліна Юрченко.

Перегляди: 0