Головна Новини Ринок України Січневі морози призведуть подекуди до зрідження посівів озимих

Січневі морози призведуть подекуди до зрідження посівів озимих

Експерти вважають, що останнє січневе похолодання суттєво не вплине на урожай озимих культур, хоча наслідки на посівах у різних регіонах країни будуть залежать від характеру похолодання та снігового покрову.

Про це повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на Agravery.

Плюсом є те, що разом з похолоданням випадав сніг та утворив покрив практично на всій території України, за винятком крайніх південних районів Херсонщини та Одеської області.

“На сьогодні великої стурбованості або занепокоєності щодо впливу таких низьких температур на посіви немає. Однак у різних регіонах України ситуація дещо різниться. Наприклад, на сході і на північному заході дуже холодно, але сніговий покрив достатньої висоти, більше 10 см., захистить рослини та збереже посіви. Щодо півдня та центральних регіонів Одещини, більшості районів Миколаївської, південних районів Вінницької областей та Херсонщини, то тут снігу недостатньо. Такі суттєві зниження температури можуть призвести до зрідження посівів, тобто до загибелі якоїсь частини рослин, сподіваємось, невеликої. Особливо постраждають посіви озимого ячменю та озимого ріпаку. Ці рослини менш витривалі відносно сильних морозів, а от пшениця повинна вся благополучно пережити похолодання”, – розповіла начальник відділу агрометеорології Гідрометцентру України Тетяна Адаменко.

З кінця тижня нас очікує різке зростання температури до відлиги, тому аграрії, за словами експертів, відбудуться легким переляком. До 28−29 січня сильних морозів можна не чекати.

Перегляди: 0