Головна Новини Ринок України Українців закликають у 2021 році купувати більше м’яса

Українців закликають у 2021 році купувати більше м’яса

Асоціація “М’ясної галузі” запропонувала спільну стратегію з підтримки галузі птахівництва і свинарства – збільшити споживання м’яса в Україні. Якщо минулі роки українці м’яса споживали найменше в Європі – до 45 кг на людину в рік при рекомендованій медичній нормі 80 кг в рік, то з 2021 року є можливість купувати всі види м’яса – свинину, курятину, яловичину за найнижчими в світі цінами.

Про це повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на інформацію асоціації.

Причин, чому м’ясо стало доступним за ціною – кілька. Одна з них – перевиробництво курятини в світі, а через COVID-19 разом з пташиним грипом та африканською чумою свиней світова торгівля курятиною і свининою зупиняється. Україна входить в десятку найбільших експортерів м’яса птиці. Українська курятина, завдяки найнижчій собівартості в світі, здатна частково компенсувати втрату збуту в ЄС через інші ринки, як то Азії, навіть Канади, і робота в цьому напрямку ведеться.

Однак надлишок м’яса птиці може призвести до різкого зниження цін на курятину і свинину. Особливо для свинарства подальше зниження цін буде критичним. У свинарів попереду ще велика робота із зниження собівартості до рівня країн з розвинутим свинарством.

“Цього року ми маємо розраховувати насамперед на самих себе, тобто внутрішній ринок, який має потенціал росту споживання м’яса, щонайменше на 50%”, – зазначив виконавчий директор Асоціації “М’ясної галузі” Микола Бабенко.

“Роздрібна ціна 100 грн./кг свинини і курятини – це витрати в рік 4500 грн. на м’ясо на 1 людину в об’ємах споживання 2020 року. Якщо збільшити, навіть, на половину – додатково 22,5 кг м’яса в рік, то це додатково 2250 грн. в рік, тобто додатково витрат на людину менше 200 грн. в місяць. Навіть у складній економічній ситуації – це доступно”, – вважає керівник асоціації.

Так українці допоможуть і птахівництву, і свинарству пройти кризу в світовій торгівлі, не допустити значних втрат через подорожчання кормів, не допустити ситуативного падіння цін, а надалі їх стрімкого росту через дефіцит внутрішнього виробництва.

Перегляди: 0