Головна Новини Ринок України Зниження ставки ПДВ призведе до зниження рентабельності агровиробництва

Зниження ставки ПДВ призведе до зниження рентабельності агровиробництва

Зниження ставки ПДВ лише на етапі постачання, що пропонується законом №3656, на практиці загрожує ризиками для підприємств та інших учасників переробного процесу на агроринку України. Цю думку висловив заввідділу податкової та фінансово-кредитної політики ННЦ “Інститут аграрної економіки”, кандидат економічних наук Леонід Труш, повідомляє “ПроАгро Груп”.

За його словами, більше за всіх постраждають саме переробні підприємства, що доводить оцінка, проведена експертами інституту.

Фахівець зазначив, що маніпулювання рівнем ПДВ – це втручання уряду у ціноутворення, незалежно від етапу постачання, на якому приймається ставка. Щоб знешкодити негативний вплив змін, потрібно знизити ціни на 5%, що є питомою вагою урахованого ПДВ. Але найбільш вагомим фактором залишається ринкова спроможність обох сторін купівлі-продажу, яка різниться залежно від типу продукту.

Зниження податкових зобов’язань, направлених на відшкодування податкового кредиту, призведе до втрат сільськогосподарських підприємств через зниження ставки. Тож за прогнозами науковця переробники спробують компенсувати це шляхом збереження наявної ціни з ПДВ.

У випадку, якщо не буде зниження вартості продукції сільського господарства на необхідні 5%, виникне зменшення рентабельності підприємницької діяльності в цілому або підприємства муситимуть збільшувати ціни на виготовлену продукцію. Своєю чергою, трейдери втратять мотивацію працювати з продукцією переробної галузі через зменшення обсягу замороження коштів на сплату ПДВ, який повертає держава, на 30%.

Підсумовуючи, експерт зауважив, що без поширення зниженої ставки податку на додану вартість на агропродукти, отриманні після первинної переробки, представлені законодавчі зміни спроможні призвести до поглиблення сировинної моделі розвитку аграрного ринку країни.

Перегляди: 0