Головна Новини Світові ринки Можливості для приватних зернотрейдерів від CME Group

Можливості для приватних зернотрейдерів від CME Group

Глобальний зерновий торговець Bunge Ltd та американські фермерські кооперативи звернулись до біржового оператора CME Group Inc. зі скаргами на засіданні регуляторного комітету у четвер, стосовно приватних операцій, які, на їх думку, зменшують прозорість сільськогосподарських ринків.

CME Group, якою володіє Чиказька торгова палата та Чиказька товарна біржа, почала надавати приватні угоди – так звані блокові операції – на таких ринках, як кукурудза та пшениця в січні минулого року. Прихильники блочних торгів говорять, що подібні операції дають їм змогу виконувати великі замовлення, без впливу на біржові котирування.

“Проте дрібні торговці зерном, чиї операції не відповідають вимогам до розміру для блочних торгів, розчаровані тим, що їхні замовлення не виконуються на центральному ринку, тоді як блокові операції виконуються в приватному порядку”, – сказав Джо Баркер, директор брокера CHS Hedging. “Складається відчуття, що існує один набір правил для людей, які складають п”ять лотів та інший набір правил для людей, які складають 500 лотів”, – сказав Баркер, який представляє асоціацію сільськогосподарських кооперативів на комітеті CFTC. “Ви створили два різні ринки”.

Відокремившись від більш широкого ринку, блокова торгівля мала на меті полегшити операції у контрактах, і допомогти трейдерам виконувати великомасштабні замовлення за “справедливою та обґрунтованою” єдиною ціною, відповідно до умов CME.

Проте, деякі сільськогосподарські торговці зазначили, що торгівля зменшила прозорість та справедливість, впливши на закони ціноутворення, де виконуються більшість операцій, у тому числі у контрактах, що активно торгуються. Найбільше використання блокових торгів до сьогодні спостерігалось на кукурудзяному ринку, де на подібні операції припадає 0,28 % загального обсягу з 8 січня по 23 березня, за даними CME. В цілому блокові операції на аграрних ринках становили 0,15 % від загального обсягу торгів за цей період, повідомляє CME.

Як зазначив на засіданні комітету керуючий директор аграрного департаменту СМЕ Group Tim Andriesen, блокова торгівля сприяє прозорості, оскільки на відміну від позабіржових операцій, незабаром після укладення подібних контрактів, їх умови мають бути оприлюднені для широкого загалу.

Перегляди: 0