Головна Новини Світові ринки Європейські виробники цукрових буряків занепокоєні забороною використання інсектициду (неонікотиноїду)

Європейські виробники цукрових буряків занепокоєні забороною використання інсектициду (неонікотиноїду)

Як повідомила агенція Thomson Reuters, рішення Європейського Союзу про заборону деяких широко використовуваних інсектицидів, викликало занепокоєння серед європейських фермерів. На їх думку таке рішення може стати причиною зниження обсягів виробництва цукрового буряку. Країни ЄС минулого тижня підтримали пропозицію продовжити часткову заборону на використання відомих інсектицидів як неонікотиноїди, які, як показали дослідження, шкідливі для бджільництва. “Таке рішення здійснює руйнівний вплив на цукрову галузь і, зокрема, на вирощування буряків. З цією забороною всі французькі регіони, скоріше за все, постраждають від вірусної жовтяниці, при цьому потенційні втрати врожаю оцінюються в 12% на національному рівні та до 50% у певних океанічних кліматичних зонах”, – заявила французька група з виробництва цукрового буряку CGB у власному зверненні. “Це дуже сильний удар для виробників цукрових буряків та для забезпечення стабільності французького та європейського цукрового виробництва, в цілому”, – сказано в повідомленні. У Великій Британії також очікують зниження врожайності. “Це матиме значний вплив на врожайність цукрового буряку в Великій Британії, сприятливий вплив на ріст та розвиток шкідників чинить наш морський клімат”, – сказав Michael Sly, голова цукрової ради Національного союзу фермерів. “У терміновому порядку внутрішня цукрова промисловість повинна спільно працювати з урядом, щоб розробити та впровадити рішення для виробників буряків напередодні врожаю 2019 року”.

Президент німецького сільськогосподарського товариства DBV Joachim Rukwied також відзначив, що подібна заборона позначиться на цукровій промисловості країни. “Розмір шкоди важко оцінити. Це означає, що зараз існує реальний виклик для розробки альтернатив та швидкого затвердження нових продуктів, щоб ми могли захистити наші врожаї від пошкодження шкідниками”, – сказав він. Заборона на використання неонкотиноїдів вже була запроваджена для таких культур, як ріпак, який є медоносною культурою. Деякі фермери, щоб стримати шкідників, таких як капустяні стовбурові блошисті жуки, висаджували менше ріпаку після заборони інсектициду. Водночас, як зазначила директор з продовольчої політики Greenpeace в ЄС Franziska Achterberg: “Коли в 2013 році в ЄС була введена заборона використання зазначеного інсектициду при виробництві ріпаку, фермери теж говорили, що майбутня врожайність зменшиться. Насправді, врожайність була вище, ніж до заборони використання даного засобу захисту рослин”.

Перегляди: 0