Головна Новини Світові ринки Трамп зробив гучну заяву про можливий вихід США із СОТ

Трамп зробив гучну заяву про можливий вихід США із СОТ

Президент Дональд Трамп заявив, що вийде з Світової організації торгівлі, якщо та не змінить свого ставлення до США.
Про це Трамп заявив у четвер в інтерв”ю для Bloomberg в “Овальному кабінеті” Білого дому.
Виведення США зі СОТ потенційно було б набагато більш значним для світової економіки, ніж навіть зростаюча торговельна війна Трампа з Китаєм, підриваючи систему взаємодопомоги після Другої світової війни, яку США допомагали будувати.
Трамп заявив минулого місяця, що США знаходяться у великому невигідному становищі, оскільки СОТ багато років не працюють належним чином,і ті, що базуються в Женеві, повинні змінити свої шляхи роботи
Торговельний представник США Роберт Лайгайзер заявив, що дозволити Китаю увійти в СОТ 2001 року було помилкою. Він давно закликав США взяти більш агресивний підхід до СОТ, стверджуючи, що він не в змозі впоратися з неринковою економікою, такою як Китай.
Лайгайзер звинуватив систему врегулювання суперечок у СОТ про втручання у суверенітет США, зокрема в антидемпінгових справах. США блокують призначення суддів в апеляційний орган СОТ, підвищуючи можливість того, що вона може припинити свою діяльність протягом найближчих років.
В інтерв”ю в “Овальному офісі” Трамп заявив, що у СОТ США рідко вигравала судові процеси. “Лише у минулому році ми починаємо трохи перемагати”, – додав він. “Ви знаєте, чому? Тому що вони знають, якщо ми не отримаємо перемогу, я звідти вийду”.
Саймон Лестер, торговий аналітик Інституту Като, вашингтонської політичної групи, яка сприяє більш відкритої міжнародній торгівлі зазначив, шо з 54 випадків, висунутих США за життя СОТ, Вашингтон виграв лише одну справу, 49 справ – це 91 відсотків було програно. Країни, які подають скарги до СОТ, мають перевагу, і відповідачі у торговельних суперечках втрачають сою вагу.
Адміністрація Трампа висловила своє невдоволення, стверджуючи, що система врегулювання суперечок СОТ порушена і потребує капітальної переорганізації.
ЄС веде зусилля, щоб запропонувати реформи для того, щоб спробувати розв”язати конфлікт. На минулому тижні офіційні представники ЄС та Японії відвідали Вашингтон, щоб обговорити можливі зміни, а також спільні зусилля щодо питань, пов’язаних з Китаєм у СОТ.
З часів Другої світової війни послідовні президенти США докладали зусилля, спрямовані на встановлення та зміцнення глобальних правил торгівлі, стверджуючи, що вони принесуть стабільність у світову економіку.
СОТ була створена в 1994 році як частина зусиль великих економік під керівництвом США для створення форуму для вирішення торговельних суперечок.

Перегляди: 0