Головна Новини Світові ринки Brexit: селяни Великої Британії критикують нову візову схему сільськогосподарських робітників

Brexit: селяни Великої Британії критикують нову візову схему сільськогосподарських робітників

Нова схема отримання державної візи для сільськогосподарських працівників Великої Британії була розкритикована фермерами та виробниками фруктів. За новими правилами видача віз в країну буде обмежена і становитиме лише до 2500 на рік у рамках дворічного судового розгляду, про який оголосив секретар навколишнього середовища Майкл Гоув та міністр внутрішніх справ Саїд Джавид у четвер.

Хоча його крок розцінюється як об’єктивно правильний, асоціації фермерів стверджують, що це навряд чи відповідає потребам британських літніх виробників овочів та фруктів, на яких трудиться 60 000 працівників на рік, переважно з Східної Європи. Багато хто зараз вимагає таких працівників круглий рік через бум у відповідному секторі.

“Щоб мати якийсь ефект у підтримці нашої успішної галузі, зараз потрібні близько 10 000 заробітчан-мігрантів, а 2500 – це число лише 4% потрібної робочої сили, сказав Нік Марстон, голова британської асоціації виробництва фруктів.

Його думку підтримав Алі Каппер, голова правління садівництва Національного союзу фермерів. “Нам потрібно понад 11,500 сезонних працівників до 2021 року, щоб йти в ногу з урожаєм, який має зростати. Зараз 2500 чоловік – просто недостатньо, і наші виробники вже змагаються за вербування на роботу мігрантів”- сказала вона.

Вирощування фруктів є однією з небагатьох областей, в яких Британія повністю самодостатня, виробляючи малину та полуницю в повному обсязі, яка споживається в країні.

За експериментальною схемою, працівники-мігранти, які не є членами ЄС, зможуть працювати на фермах протягом шести місяців, а потім зобов’язані покинути країну.

Пілот, який розпочнеться навесні 2019 року, триватиме до кінця грудня 2020 р. За ним уважно стежитимуть Міністерство внутрішніх справ та Департамент з питань навколишнього середовища та продовольства.

Для довідки – Німеччина вже зазнавала великої нестачі робочої сили у сфері сільського господарства та виходила з положення, надаючи робочі візи мігрантам, зокрема, було видано 60 000 віз українцям лише у 2018 році.

Перегляди: 0