Американці знайшли спосіб, як вирощувати кукурудзу без міндобрив

08:00 | ПроАгро

Щоб вирощувати кукурудзу в потрібному сьогодні обсязі фермери змушені використовувати в великій кількості добрива, що містять азот. Проте, згідно з даними Міністерства сільського господарства США, десь від 40 до 80 відсотків мінеральних добрив насправді не використовується рослиною, а натомість надходить у навколишнє середовище. Перевищення добрив - це проблема; коли вони потрапляють в озера, ставки та водойма, то збільшують кількість водних рослин, які висмоктують кисень із навколишнього середовища, буквально придушуючи екосистему.

Відомо, що азот необхідний для росту сільськогосподарських культур. Проте є рослини, наприклад бобові, які здатні вміщувати бактерії, які виробляють азот з повітря у форму, яку рослина може використовувати. Проте ряд культур, такі як кукурудза, пшениця та рис, не можуть це зробити, і для добрих врожаїв потребують великої кількості добрив.
Але тепер є й інший шлях! Як повідомляє ПроАгро з посиланням на американський Modern Farmer, дослідники Каліфорнійського університету, після багаторічного дослідження змогли знайти спосіб кукурудзі розміщувати ці корисні бактерії, так само як бобові. Ця здатність називається "фіксацією" азоту.

Кукурудза, як і більшість інших рослин, висмоктує азот з землі, але не забезпечує домінування бактерій, які "фіксують" його у формулу, яку рослини можуть використовувати. Бобові культури, які "фіксують" азот, утворюють маленькі вузлики на їх корінні для бактерій, але ніхто ще не зміг з"ясувати, як примусити кукурудзу зробити те саме.

Ситуація прояснилася, коли дослідники з Каліфорнії виявили дивний сорт кукурудзи в регіоні Сьєрра-Міше в Мексиці, штат Оахака. Мексика - це місце одомашнення кукурудзи. Ця кукурудза росте дуже повільно, але дуже високо, приблизно на третину вище, ніж у звичайних культур кукурудзи. На ній ростуть дивні надземні коріння, які ніколи не торкаються землі, ніби павукові ноги. Ці коріння можуть виділяти речовину слизу, яка забезпечує своєрідне середовище з низьким вмістом кисню та високим вмістом цукру. Коротше кажучи, кукурудза створює власний дім для азотфікуючих бактерій. Це відкриття потенційно величезне: якщо ця кукурудза може бути схрещена з звичайною, це може назавжди вирішити питання зменшення або взагалі уникнення використання мінеральних добрив.

Go to Mexico!