Головна Новини Світові ринки Країни ЄС з високою ймовірністю нарощуватимуть імпорт шротів олійних українського виробництва

Країни ЄС з високою ймовірністю нарощуватимуть імпорт шротів олійних українського виробництва

Прогнози виробництва олійних в країнах Європейського Союзу в 2018/19 МГ значно скоротилися з моменту публікації USDA перших прогнозів в травні цього року. Незважаючи на те, що оцінки валових зборів в соняшниковому сегменті покращилися, скорочення виробництва насіння ріпаку призвело до зниження загального результуючого показника.

Крім того, в серпні поточного року негативних коректувань зазнали також прогнози щодо валових зборів пшениці та інших ключових зернових в європейському регіоні, що, як очікується, серед іншого призведе і до скорочення обсягів внутрішнього споживання кормових зернових культур. Скорочення виробництва насіння ріпаку та кормових зернових зможе бути компенсоване за рахунок нарощення обсягів імпорту ріпаку та кукурудзи. Також зазначається, що зменшення внутрішньої пропозиції фуражної пшениці в європейських країнах вірогідніше за все бути компенсоване шляхом імпорту соєвого шроту або шротів інших олійних культур.

З цієї причини прогноз імпорту соєвих бобів та соєвого шроту в 2018/19 МР було збільшено на 15,8 млн тонн та 18,5 млн тонн відповідно. Крім того, прогнози імпорту соняшникового та ріпакового шроту також з високою ймовірністю будуть переглянуті в сторону підвищення, зважаючи на поліпшення перспектив виробництва такої продукції в Україні.

Зазначимо, що згідно з актуальними даними Державної фіскальної служби України, в 2017 році ключовими напрямками експорту соєвого шроту українського виробництва були декілька географічно наближених країн, а саме Білорусь, Угорщина та Грузія, в напрямку яких сумарно було відвантажено більше 65% обсягу експортованої продукції в названому сегменті. Протягом восьми місяців 2018 року структура ключових імпортерів дещо змінилася і на третю сходинку в їх переліку піднявся Азербайджан, в напрямку якого в січні-серпні 2018 року було відвантажено 12,6% експортованого з України соєвого шроту. Навіть зважаючи на очікувану активізацію імпорту з боку країн ЄС, перелік ключових покупців української продукції на зовнішніх ринках вірогідніше за все залишиться незмінним.

Перегляди: 0