Головна Новини Світові ринки Росія експортує пшеницю рекордними темпами

Росія експортує пшеницю рекордними темпами

Експорт російської пшениці підскочив на 48% порівняно з попереднім роком. Росія експортує пшеницю рекордними темпами навіть незважаючи на менший урожай, ніж очікувалось. Після 11 тижнів сезону – це стає можливим завдяки ранньому врожаю, значним запасам попереднього урожаю та через послаблення рубля. Це посилює високі прогнози для російських поставок у цьому сезоні та сприяє гальмуванню спекуляцій, які уряд може обмежити експортом, щоб покрити внутрішні ціни після посухи, яка завдала шкоди сільським господарствам, передає ПроАгро з посиланням на Bloomberg.

У той час прогнозувалось, що урожай Росії скоротиться в цьому сезоні, зерно, що залишилося з рекордного урожаю в 2017-18 роках, зросло до шестирічного максимуму, за даними Департаменту сільського господарства США. Уряд також планує продати частину своїх запасів. Експортний прогноз USDA на рівні 35 мільйонів тонн є вищим, ніж інші прогнози.

“Я абсолютно вірю у експорт пшениці з 34 до 35 мільйонів тонн”, – сказала Євгенія Дудінова, старший торговельний агент CAFI та DMCC в Дубаї. “Це можливо завдяки тому, що уряд розпродує запаси” – узагальнила вона.

Консультант ProZerno прогнозує експорт 36 мільйонів тонн – це найвищий з прогнозів, оприлюднених зараз на ринку. Тим не менш, це на 8 відсотків менше, ніж рік тому. Як свідчать дані уряду експорт виріс до 10,2 млн. тонн з початку липня по 13 вересня.

Що прогнозують найпомітніші аналітики щодо експорту російської пшениці в 2018-19 сезоні можемо побачити нижче:

ProZerno – 36 мільйони тонн

USDA – 35 мільйони тонн

SovEcon – 33.9 мільйони тонн

IKAR – 32.5 мільйони тонн

INTL FCStone – 31 мільйони тонн

Тим не менш, за даними Інституту досліджень сільськогосподарських ринків, або ІКАР, постачання продукції демонструють ознаки уповільнення цього місяця. Це відбувається в період запровадження більш жорстких тестів якості у відповідь на скарги деяких клієнтів, включаючи В”єтнам та Індонезію, на фоні того, що старі запаси знижуються.

Міністерство сільського господарства США підвищило свою оцінку врожаю в цьому місяці, але залишило прогноз експорту незмінним. Натомість збільшено оцінку внутрішнього споживання та запасів у кінці сезону.

Вищий попит

Темпи російських постачань в цьому сезоні контрастують з уповільненням експорту з країн Європейського Союзу та США. Експорт у ЄС зменшився на 41%, а постачання в США – на 31%, згідно з останніми урядовими даними цього місяця.

Погіршення курсу рубля та зростання світових цін зробили російські продажі більш привабливими.

“Попит від експортерів вищий, ніж за аналогічний період минулого року”, – сказав Володимир Дудник, директор торговельного підрозділу “Агрохолдинг АСБ“, який має 80 тис. га землі на півдні Росії. “У минулому році вони бачили максимальну потужність Росії для експорту і, мабуть, намагаються максимально використати її зараз” – зазначив він.

Перегляди: 0