Головна Новини Світові ринки Парламент ЄС захистив фермерів від мереж супермаркетів

Парламент ЄС захистив фермерів від мереж супермаркетів

Парламент ЄС проголосував за нові правила захисту фермерів від несправедливого поводження торговельних компаній. Так, у четвер парламентарі надали зелене світло компромісу між європейським фермерам та торговельними мережами ЄС.

Закупівельні громади повинні бути заборонені

Підтвердженням цього є поправка до заборони “злиття в роздрібні та оптові групи закупівель” у майбутньому. У Rewe, наприклад, організовується багато незалежних купців, тому він викуповує товари для членів кооперативу за низькою ціною.

Одинадцять мільярдів євро збитків у європейських фермерів

Метою цієї директиви є захист дрібних фермерських господарств та ферм. На думку Європейської комісії, вони занадто часто опиняються в невигідному становищі у співпраці з великими клієнтами, мережами роздрібної торгівлі та супермаркетами. Наприклад, контракти згодом змінюються в односторонньому порядку або замовлення скасовуються в стислі терміни. За попередніми оцінками, через все це фермери в Європі зазнають збитків майже на 11 млрд. євро на рік. Запланована директива ЄС заборонятиме в останню хвилину скасовувати викуп продуктів, що швидко псуються. Також торговельним мережам заборонятимуться затримки платежів.

Супермаркети вважають свою бізнес-модель під загрозою

У змаганнях торгові асоціації різко критикували позицію Європейського парламенту. Кооперативні мережі супермаркетів у Німеччині бачать плани Європейського парламенту як загрозу їхній бізнес-моделі. Це загрожує заборонами на організованих кооперативних ритейлерах, таких як незалежні торговці Rewe та Edeka, повідомляє торгова асоціація HDE.

Європейська торговельна асоціація Eurocommerce висловилась, що згідно з парламентськими планами також аграрні гіганти та великі виробники продуктів харчування повинні мати більше захисту. Вони можуть продовжувати застосовувати невиправдане підвищення цін через загрозу зупинок постачання.

Перегляди: 0